De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Column Piet Poell: Circus

Column Piet Poell: Circus (Foto: Piet Poell)
1 / 2
zoom out
MAASTRICHT - Op Facebook komt een bericht langs, gedateerd 4 april 1885, over een ongelukkige knecht van abdij Lilbosch. Die knecht zat op de bok van een kar en mende het paard een spoorbrug tussen Sittard en Susteren over, toen het beest schrok van een naderende trein. Paard ervandoor, knecht van de kar, wiel over zijn kop en “de ongelukkige, een oppassend jongmensch, was terstond een lijk.” Kan het erger? Terstond een lijk? En nog wel oppassend?

Het bericht komt uit een periodiekje, genaamd “De Zuid-Willemsvaart”. Ik vroeg mij af hoe een periodiekje uit die tijd met nieuws uit Nederlands Limburg kon opereren onder de naam van een voornamelijk Belgisch kanaal. Ik heb een bootje liggen in dat kanaal en ik prees mij meteen gelukkig dat ik meer met het water op heb dan met het boerenlandleven. 
 
 In 1885 was dat leven al niet veiliger. Je zult het maar meemaken. Het ene moment een gelukkig mens want braaf en oppassend, het andere moment een vreselijk dood lijk. Het is dat je toen nog geen aanslagen had, anders zou je kunnen denken dat het een terroristische daad was van de verraderlijke Beëlzebub, de duivel die het noodlot in pacht heeft. 
 
 We zijn dan wel minder afhankelijk van paarden om ons einde te bespoedigen, maar we hebben nog altijd Trump. Hij mag zich verschansen achter het Vrijheidsbeeld en een dikke middelvinger opsteken tegen Europa, als hij op de verkeerde knop drukt, gaan we allemaal eraan. Geen kabinet meer nodig, dat is ook weer het voordeel. En klimaatdiscussie opgelost, dus waar zeuren we over. 

 Ik dacht meteen aan een scène uit Ben Hur, die episode met die paardenraces, jawel. De slechte gozer dondert van zijn kar en krijgt niet alleen de wielen over zijn kop, maar ook nog het hele span trappelende paardenvoeten (paarden hebben benen, dus hebben ze ook voeten), terwijl de goede gozer vrolijk verder dendert. Ik zag meteen Trump tussen die paardenvoeten en ik wilde zijn gezicht wel eens zien als hij onder zijn kar vandaan kwam. Maar ja, Trump als wagenmenner, daar kan de wereld lang op wachten. Tenzij je er een circusnummer van maakt, want circus, daar is die blonde clown gek op. Hij heeft ook zwaard gedanst met oliesjeiks, dus waarom geen wagen gerend met afgezanten van Lilbosch? 

 Dat brengt me overigens op zaaddonors. Hoe brengt mij dat op zaaddonors? Daar hebt u niets mee te maken. Ik las over pogingen het anonieme zaaddonorschap af te schaffen. Anoniem verwekte kinderen zoeken zich de pleuris naar hun vader, maar de politiek wil er niet aan. De politiek is gewend om dingen te verdoezelen, wat dat betreft verschilt de politiek in onze lage landen niet zoveel van die in bijvoorbeeld Rusland of Amerika. Die laatste twee zouden geheime banden hebben en door die banden zouden de Amerikaanse verkiezingen zijn beïnvloed. Je moet er maar op komen. Dat er dingen zijn die ze ons niet vertellen, akkoord. Er zullen ook dingen zijn die ze Trump nooit hebben verteld. Misschien heeft zijn moeder wel zaad ontvangen van een anonieme donor en heeft ze hem de waarheid altijd onthouden. Hij heeft er in ieder geval het gezicht voor, het voorkomen van een koekoeksjong, zeg maar. Hebt u gezien hoe hij allerlei staatsopperhoofden robuust aan de kant duwde om op de voorste rij te komen? Ik zou zijn DNA maar eens onderzoeken als ik de de Senaatscommissie was, die zijn banden met Rusland probeert te ontrafelen. Zou me niks verwonderen als ze uitkwamen bij Stalin; die heeft van zijn leven heel wat zaad gemorst in diverse anonieme spermasletten. 

 Maar een geluk dat er hoeren bestaan. Die helpen veel overtollig zaad uit de wereld. Maar er blijven altijd restjes geplengd worden, waarmee de spermabank aan de haal gaat en dan weet je het nooit. Misschien ben je wel kind van een roekeloze boer die, overmoedig geworden door de complimenten van de spermabank – puike kwaliteit, meneer Verstappen! – zich bovenop de bok van zijn ratelende bak inbeeldt dat hij Ben Hur is, zijn knol een spoorbrug bij Susteren op jaagt en jammerlijk aan zijn einde komt onder de wielen van zijn wagen en de voeten van zijn paard. 

 Verkeerd zaad brengt de verkeerde helden voort. Denk je een Ben Hur te zijn, ben je een Messala en kom je onder de kar. Volgens mij krijg je Trump makkelijk aan zijn verstand gepeuterd dat hij een Ben Hur is. De vraag is alleen hoe je hem dan naar Susteren krijgt, die spoorbrug op. 

Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »