De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Column Piet Poell: Gerechtigd

Column Piet Poell: Gerechtigd (Foto: Piet Poell)
1 / 1
zoom out
MAASTRICHT - In België moet je eerst betalen voordat je een uitkering krijgt. Je moet namelijk lid zijn van een vakbond en die beheert jouw centen. Dat kost je maandelijks lidmaatschapsgeld. Een regeling die in deze tijd natuurlijk van de zotte is, maar daar maalt niemand om in België, want ze stamt nog uit de jaren ’50 toen de vakbonden successen behaalden voor “de werkmens”. Toen was het een zekerheidsstelling, nu lijkt het meer een onverzettelijke voet tussen de deur van de democratie. Toen de socialisten de verkiezingen verloren, hielden ze nog altijd een dikke vinger in de pap dankzij het ABVV, de socialistische vakbond die natuurlijk nooit verkiezingen verliest, maar zwaar zijn stempel op de gemeenschap blijft drukken.

Vakbonden in België zijn supermachtig, ze leggen het land herhaaldelijk plat met massale stakingen, alsof dat hun enige bestaansrecht is. De Belgische burger is dat kotsmoe en jij bent verplicht daarvoor te betalen als je zonder werk komt te zitten. Anders geen geld. Leg dat een Nederlandse staatsburger eens uit, die wijst naar zijn hoofd. Die regelt zijn uitkering via internet en “mijn overheid” en als hem daarop iets gekort wordt, stapt hij met een grote bek naar de gemeente. Hij heeft rechten, godver hier en daar! Geen vakbond nodig, hij regelt dat zelf. Er zijn er die in dure Mercedessen hun centen komen opeisen.

 Goed, dat heb je in België ook. De Aquino’s zijn alleen wat beleefder ten opzichte van de uitkerende instantie en zij betalen netjes hun lidmaatschapsgeld, maar ook zij rijden in dure Mercedessen. Voor de Hollandse lezertjes: de Aquino’s zijn een brave familie cocaïnesmokkelaars die gul en goedhartig buurtfeestjes financieren en gewaardeerde stamgasten zijn in menig Maasmechels café. Helaas werd er een geliquideerd door minder populaire gabbers uit nota bene Bosnië, waar ze alleen vakbonden voor criminelen lijken te kennen. Een van die gabbers is later nog langs de snelweg bij Roermond gevonden, dood. Afgemaakt. Ver van zijn vaderland gestorven voor de poen.

 Brave uitkeringsgerechtigden heb je overal ter wereld, ook gerechtigden met dure Mercedessen. Dat is in Nederland niet anders. Ook in Nederland word je opgetrommeld als je te weinig solliciteert en daar geen goede reden voor hebt – “mijn auto startte niet toen ik op gesprek moest” – en dan word je gekort. Daar kun je dan weer tegen in beroep gaan, maar bij mijn weten heeft nooit ook maar één van de Aquino’s gereclameerd tegen hun uitkerende instantie. Kan zijn dat ze te braaf zijn, kan zijn dat ze het vonnis deemoedig accepteerden, kan zijn dat ze de vakbond willen blijven steunen, - who knows.

 Waar ze die auto’s dan van blijven betalen, God knows.

 Kan ook zijn dat vakbonden niet graag hun uitkeringsgerechtigden verliezen. Brengt toch wat op, ettelijke honderdduizenden gerechtigden die een paar tientjes p.p. per maand aan lidmaatschapsgeld betalen! Als Aquino lig je daar natuurlijk niet van wakker, maar als vakbond gaat je dat niet in de kouwe kleren zitten. Dus, denk ik dan in mijn onnozelheid, het is eigenlijk een deal om de oude zuilen in het zadel te houden. Die van égalité, fraternité en liberté. Betaal ons en wij strijden. Bij ons is iedereen gelijk, burger en crimineel, zolang van die crimineel niet is aangetoond dat hij geen brave burger is. En de Aquino’s zijn nog altijd brave criminelen, die zoals iedereen hun hand ophouden en er netjes voor betalen. Wordt er eens eentje opverhoop geknald, o.k., collateral damage. In Nederland schieten ze elkaar voor de raap dat het de moord stikt. Al stapelen de criminele doden in België zich toch ook steeds meer op. Zou het kunnen zijn dat de invloed van de vakbonden tanende is?

 Misschien dat een verhoging van de contributie zou helpen? Of een evenredige bijdrage? Naargelang je Persoonlijk Geschatte Waarde ( je PGW) betaal je tot, laten we zeggen, enkele duizenden euro’s maandelijks. Peanuts voor de Aquino’s, toch? Hun PGW loopt in de miljoenen en je moet het percentage ook niet al te hoog maken, dan gaan ze misschien naar een andere vakbond.

 De PGW van minder bedeelden is natuurlijk nul. Die stop je een aalmoes toe. En anders: korten. Armoedzaaiers die niks bijdrage aan de welvaart van het land.

 Ik ga mijn idee toch eens voorleggen aan de bevoegde instanties. “België, het land van de ongekende mogelijkheden.” Geen wonder dat zoveel Nederlanders naar België emigreren. Dat zijn voornamelijk noorderburen met een hoog PGW-gehalte en bovendien nog onchristelijk socialistisch ook. Da’s kassa, ABVV! 
 

Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »