De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Column Piet Poell: Nepnieuws

Column Piet Poell: Nepnieuws (Foto: Piet Poell)
1 / 1
zoom out
MAASTRICHT - Het zijn rare tijden tegenwoordig. Neem nou dat geval Elisabeth Rodriguez, een jonge vrouw in Oklahoma die beschuldigd wordt van een drievoudige moord, terwijl ze geen schot gelost heeft. Ze is er alleen maar vandoor gegaan met een vluchtauto. Haar drie kompanen, jongens nog, waren neergeschoten door een buurjongen toen ze een overval pleegden. De buurjongen gaat waarschijnlijk vrijuit wegens zelfverdediging. Of neem de onthulling dat de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron een VS-agent is die de belangen van de Amerikaanse financiële markt vertegenwoordigt en die mee kan doen aan de presidentsverkiezingen dankzij de familie Rothschild en een zeer rijke homo-lobby. Of het nieuws dat Jos van Rey deel zal nemen aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Het ene bericht nog onwaarschijnlijker dan het andere en het gebeurt allemaal terwijl u erbij staat. Dat Macron in het zadel wordt geholpen door de Rothschilds en een homo-lobby lijkt een gossipverhaal uit de politieke roddelpers, net als het nieuws over Jos van Rey, en dat een vrouw moet boeten voor een drievoudige moord die ze duidelijk niet begaan heeft, lijkt op science fiction van het genre Frans Kafka.

 Toch is dat laatste het enige “waar gebeurde”. Je mag inbrekers doodschieten in de VS, dat heet zelfverdediging, en je bent medeplichtig aan moord als je de slachtoffers aan een vluchtauto hebt willen helpen. De andere twee zaken zijn verzinsels, “fake news” zoals we dat tegenwoordig noemen. Erg doorzichtig nepnieuws, als je even nadenkt.

 De Rothschilds en een homo-lobby – “homo-lobby”, doet me denken aan een delegatie zwoele chippendalers die het parlement bestoken – zouden de Franse presidentsverkiezingen verzieken? Moeilijk voor te stellen, of Macron moet een alcoholische bankdirecteur en een flikker zijn. Maar dan liggen er ook mogelijkheden voor andere partijen. Waarom schuiven bijvoorbeeld BNP Paribas en de Franse voetballobby Michel Platini niet naar voren? Misschien niet genoeg banden met de chippendalers?

 En dan, Jos van Rey kandidaat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen! Alsof Dominique Strauss-Kahn in het klooster zou gaan na eerst alle nonnen verkracht te hebben! Maar ik weet wel hoe het zit. De Russen steken hier achter! Poetins digitale propagandamachine draait op volle toeren en verspreidt goedkope roddels om West-Europa met zijn nepnieuws te verschalken en zo alle politieke kandidaten die tegen het Kremlin zijn uit te schakelen, maar vooral ook de hem welgevallige kandidaten in het zadel te helpen.

 Poetin heeft veel voor Rusland gedaan en Van Rey veel voor Roermond. Die twee liggen elkaar dus wel en Poetin heeft graag een zetbaas in Roermond. Allebei van hetzelfde idee: graaien onder het mom van weldoen. Dat heet belang van de kiezer en de kiezer stemt op weldoeners. En de kiezer heeft altijd gelijk, want dat is democratie en daar maken weldoeners handig gebruik van. Daar prik je het nepnieuws al meteen door: Van Rey heeft helemaal geen verkiezingen nodig om de macht in Roermond te grijpen. In het belang van de kiezer hééft hij die macht al.

 Dus zal Dré Peters straks in een persconferentie verklaren dat het allemaal Russische verzinsels zijn. Dat zijn baas liever achter de coulissen blijft om daar buiten bereik van justitie aan de touwtjes te trekken en áls hij toevallig op de Lijst Van Rey voor mocht komen, dan helemaal onderaan. Poetin zal knarsetandend het loodje moeten leggen voor Dré Peters en een alom tegenwoordige LVR. Althans in Roermond toch. Na al het gesodemieter met het Openbaar Ministerie en Pauw en die domme malversaties en een musical en de achterbakse VVD en een onbetrouwbare pers en een politieke moord en een tamelijk gestoord familieleven, zou ik ook mijn rust willen als ik hem was, en mijn zegeningen tellen die het allemaal heeft opgeleverd.

 Maar helemaal gerust ben ik er niet op. Ik ken die Russen. En ik kan u zeggen: die hebben nog wat achter de hand!...
 

Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »