De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Column Piet Poell: Stamppot

Column Piet Poell: Stamppot (Foto: Piet Poell)
1 / 1
zoom out
MAASTRICHT - Woensdag gehaktdag.
In januari 1991 vermoordde Richard Klinkhamer (1937-2016) zijn vrouw Hannie Godfrinon met een koevoet tijdens een echtelijke ruzie. Hij begroef haar in de tuin en dekte haar toe met beton. Nieuwe bewoners van zijn huis ontdekten in 2000 echter het lijk en Klinkhamer werd tot zeven jaar veroordeeld. In 2003 werd hij vervroegd vrijgelaten. Na zijn vrijlating schreef hij het boek “Woensdag gehaktdag”, waarin hij verschillende scenario’s aanvoerde over hoe en waarom hij zijn vrouw zou hebben vermoord. Enig cynisme kan de schrijver niet ontzegd worden.

Ik kan me herinneren dat we thuis ook een gehaktdag hadden, vroeger, in de jaren ’50 en ’60. Dat zal best de woensdag geweest zijn, om de vleesloze week van zondag tot zondag te overbruggen met goedkoop afval. Soms was dat braadworst, soms gehakt. Braadworst vond ik het lekkerst rauw; een prakje vlees uit de darm knijpen en opvangen in je mond. Als mijn moeder het zag, kreeg ik minder braadworst op mijn bord. Gehaktdag was toen al een riskante onderneming.

 We hadden niet zo’n lange sliert braadworst nodig, want we waren maar met zijn vijven. Ik vroeg me af hoe kroostrijke gezinnen, waar ze soms met zijn vijftienen aan tafel zaten, gehaktdag overleefden.

 Ik had een vriendje uit een van die kroostrijke gezinnen, hij was nummer zes of zeven. Zijn vader wist nooit hoe ze allemaal heetten, want dat was een mijnwerker en ’s avonds was hij moe. Aan tafel telde hij alleen zijn kroost en soms riep hij uit: “D’r zit’er ene bij en die is niet van ons!” want hij kwam tot veertien en ze hadden er maar dertien. De illegale mee-eter verdween dan met de staart tussen de benen.

 Het gezuiverde gezin vrat stilzwijgend verder en na het eten ging de vader naar bed, want televisie had je toen nog niet. Wel een ruwe vorm van Samsonseks: kinderen koest en hier met de geit. Hij kreeg ook altijd het grootste stuk.

 Ik heb nooit bij mijn vriendje aangeschoven, want thuis hadden we veel meer braadworst. Bij mijn vriendje hadden ze een sliert die amper langer was dan de onze. Kun je nagaan.

 Woensdag gehaktdag. Morgen is het weer zover. Tot morgen wordt ons die worst voorgehouden, maar na morgen wordt ze weer verkwanseld onder partijen die ook verlekkerd zijn op het grootste stuk. Dan begint het kwartetten. Mag ik van jou de pensioenen, krijg jij van mij cultuur. Ja doej cultuur! Da’s iemand blij maken met een doje mus! Doe mij maar de zorg, daar kun je nog wat halen!

 Gehaktdag is het daarna vier jaar lang. Rutte, Buma en Ascher in de regering? Reken maar dat er flink gehakt wordt. Pensioenen, zorg, ontwikkelingssamenwerking, cultuur, afgegraasde weiden die nog verder kaalgevreten worden. Het maakt niet uit op wie je stemt, de programma’s worden door elkaar gehusseld tot je weer die ondefinieerbare paarse soep krijgt. Ook met Pechtold, ook met Klaver, ook met Roemer, ook met Krol. Hoe wil je anders meeregeren. Kijk wat de PvdA en de VVD allemaal overboord gegooid hebben om maar samen aan de macht te komen.

 Alleen Wilders doet geen water bij de wijn, maar die regeert ook nooit mee. Die staat aan de zijlijn te kraaien en zieltjes te winnen in de kantine, maar zelf scheidsrechter zijn, ho maar!

 Kiezersbeloften. Het zijn net geliefden die je de nek om kunt draaien als ze lastig worden. Woensdag gehaktdag. Wat zou Klinkhamer voor een scenario in gedachten hebben gehad om af te rekenen met die humbug? Stel je voor: Klinkhamer in de Kamer. Moord en doodslag. Maar precies daarom zou hij best wel genoeg kiezers achter zich gekregen hebben die bloed ruiken. Net als Wilders. En net als boer Koekoek indertijd.

 Woensdag gehaktdag.
Je kunt morgen ook een proteststem uitbrengen! Schrijf gewoon diagonaal over het hele kiesbiljet: “Boer Koekoek!” “Klinkhamer!” kan ook, als je echt een democratie met de koevoet wilt hebben. Maar dan zou ik verhuizen naar Turkije, waar ze zo’n dolgedraaide democraat aan het hoofd hebben, die wild om zich heen zwaait om vooral Nederland te treffen en roept dat democratie fascisme en nazisme is, dat hij immers met geweld en onder het mom van verkiezingen in zijn eigen land wil vestigen.

 Maak een foto van je stembiljet in je stemhokje en plaats die op Facebook; ik zal hem liken en delen en doorsturen naar duizend anderen, nou ja, twaalfeneenhalve dan, maar die sturen hem toch ook weer door.
En “Erdogan” over het hele blad zal ik ook nog wel liken.

 Gehaktdag. Het zal wel weer de gewone stamppot worden. 
 

Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »