De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Amerikaanse ambassadeur aanwezig bij presentatie boek over de zwarte grafdelvers van Margraten

(Foto: Foto Gemeente Eijsden-Margraten)
1 / 1
zoom out

MAASTRICHT - De Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas komt donderdag 5 november naar Maastricht om de presentatie van het boek ‘Van Alabama naar Margraten’ bij te wonen. Deze maand, om precies te zijn op 10 november, is het 70 jaar geleden dat de eerste Amerikaanse soldaat begraven werd op de Nederlands-Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

Het boek 'Van Alabama naar Margraten', geschreven door Mieke Kirkels, is gebaseerd op herinneringen van de zwarte grafdelver Jefferson Wiggins. Hij verhaalt uitgebreid hoe hij in 1942 werd geronseld. Ook doet hij verslag van zijn tijd als soldaat in het streng naar ras gescheiden Amerikaanse leger. Wiggins, die begin vorig jaar overleed, vertelt ook over wat hem na terugkeer in de VS wachtte. 

Op de begraafplaats in Margraten werden, na de bevrijding van Zuid-Limburg in september 1944, 20.000 gesneuvelden begraven in Margraten. De grafdelvers waren zware Amerikanen. Een van hen was Wiggins, op dat moment 19 jaar oud. 

De rol van Afro-Amerikanen is in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog lang onderbelicht gebleven. Over de rol die deze 900.000 zwarten speelden bij de bevrijding van Europa is weinig bekend. De rassenscheiding in het Amerikaanse leger lag in het verlengde van het racisme in de Verenigde Staten van die dagen. 

De deelname van zoveel Afro-Amerikanen aan de Tweede Wereldoorlog, had grote invloed op het zelfbewustzijn van hen.

Bij de presentatie van het boek zijn ook aanwezig de weduwe van Jefferson Wiggins, gouverneur Theo Bovens en burgemeester Hilde Scheid van Aachen.                                         

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 30 oktober 2014


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »