De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Rectoraatsoverdracht Universiteit Maastricht

Rectoraatsoverdracht Universiteit Maastricht
MAASTRICHT - Komende donderdag 1 september draagt prof. dr. Luc Soete het rectoraat over aan zijn opvolger prof. dr. Rianne Letschert. De academische zitting zal plaatsvinden in de Sint Janskerk, waar naast Luc Soete en Rianne Letschert ook Philippe van Parijs (Université Catholique de Louvain) en minister Bussemaker zullen spreken.

Dat was weer de inkom

Dat was weer de inkom
MAASTRICHT - Nog tot en met vandaag werden de duizenden nieuwe eerstejaars welkom geheten in bruisend Maastricht tijdens de Inkom 2016. De heersende temperaturen lokten veel studenten echter naar de koelte van het water van de Maas, of men zocht een enigszins aangename schuilplaats in de schaduw.

Buitenlandse studenten steken loftrompet over Inkom

Buitenlandse studenten steken loftrompet over Inkom
MAASTRICHT - Fotograaf Jean-Pierre Geusens legde vandaag enkele leuke taferelen op de gevoelige plaat vast, en kwam daarbij al doende in gesprek met enkele buitenlandse studenten. Die staken enthousiast de loftrompet over wat de Universiteit Maastricht allemaal doet tijdens de Inkom van de studenten. “Op andere Universiteiten of Hogescholen kennen ze dit niet zoals dit door de UM wordt georganiseerd”, stelde een van deze buitenlandse studenten vast.

Studenten snuiven cultureel Maastricht op

Studenten snuiven cultureel Maastricht op
MAASTRICHT - Om precies te zijn 2735 studenten van de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool zijn begonnen aan hun introductieweek in Maastricht. Het thema van deze INKOM 2016 is ‘The Future is Now’. Nog tot en met morgen zullen de studenten met elkaar en met de stad Maastricht kennismaken. Woensdag vormde het stadspark het sprankelende decor voor het Cultuurfestival. Daar konden de studenten met verenigingen, instellingen en bedrijven op cultureel gebied kennis maken.

Opera Zuid en Het Laagland brengen jeugdtheateropera ´De prins op het knappe paard´

Opera Zuid en Het Laagland brengen jeugdtheateropera ´De prins op het knappe paard´
MAASTRICHT - Opera Zuid en Het Laagland produceren samen de nieuwe jeugdtheateropera 'De prins op het knappe paard' voor kinderen en volwassen van 8 tot 108 jaar. De voorstelling, die gaat over de liefde, baseert zich op bekende sprookjes en rekent op een originele manier af met het mierzoete plaatje ‘prins vindt prinses’. De première is op dinsdag 27 september 2016 om 19.30 uur in Schouwburg De Domijnen in Sittard. Op 26 oktober is er een voorstelling tijdens Festival Jong in Maastricht. De voorstelling speelt ook voor basisscholen in Maastricht.

INKOM studenten breekt alle records

INKOM studenten breekt alle records
MAASTRICHT - Duizenden studenten begonnen gisteren aan hun introductieweek in Maastricht. Om precies te zijn gaat het om 2735 studenten van de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool.m “Een recordaantal in de INKOM-geschiedenis, we zijn dan ook uitverkocht’, aldus voorzitter Wim Renders.

Universiteit Maastricht niet bij beste onderzoekscentra van de wereld

Universiteit Maastricht niet bij beste onderzoekscentra van de wereld
SHANGHAI - De Universiteit Maastricht (UM) wordt niet genoemd in de top 150 van de beste onderzoekscentra van de wereld. Dit blijkt uit de jaarlijkse prestigieuze Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai, die vandaag is gepubliceerd. De Universiteit Utrecht is daarbij voor de veertiende keer op rij uitgeroepen tot beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Maar wat zegt zo'n lijst eigenlijk?

Meer Nederlanders op Vlaamse universiteiten

Meer Nederlanders op Vlaamse universiteiten
BRUSSEL - Op Nederlandstalige instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen en Brussel zijn dit studiejaar 4224 in Nederland wonende studenten ingeschreven. Dat zijn er bijna duizend meer dan in 2013-2014. Hun aandeel nam toe van 1,53 naar 1,94 procent.

Hotel Cup met veel aandacht voor welzijn en gezondheid

Hotel Cup met veel aandacht voor welzijn en gezondheid
MAASTRICHT - Op dinsdag 11 oktober vindt de eerste editie van de Hotel Cup plaats in Maastricht, parallel aan de tweede dag van horecavakbeurs BBB Maastricht. Maximaal 30 teams zullen het tegen elkaar opnemen in een volleybal- en voetbaltoernooi. Daarnaast worden de deelnemers voorzien van belangrijke informatie over welzijn en gezondheid.

Two girls in China: In de voetsporen van de Jezuïeten

Two girls in China: In de voetsporen van de Jezuïeten
MAASTRICHT - Samantha Jenkins (UK) en Angelica Giombini (Italië), twee enthousiaste studenten van de Universiteit Maastricht (UM), maken in augustus een reis door China. De leidraad voor hun reis is de China Illustrata, een zeventiende-eeuwse verzameling reisverslagen van de jezuïet Athanasius Kircher. Zij krijgen een unieke kans om de huidige gewoonten van de lokale bevolking te vergelijken met de beschrijvingen in de reisverslagen van Kircher. Met dit initiatief wil de Universiteitsbibliotheek (UB) de prachtig geïllustreerde historische reisboeken in haar Bijzondere Collecties onder de aa...

Speulenterrend conflicten ombuigen in samenwerking

Speulenterrend conflicten ombuigen in samenwerking
MAASTRICHT - Spelenderwijs van conflict naar samenwerking. Het poldermodel, maar dan anders. In Maastricht wordt op de universiteit sinds gisteren en nog tot en met donderdag het vijfde Wereldcongres gehouden van de ‘Game Theory Society’. De zogenoemde Speltheorie houdt zich bezig met modellen van conflict, competitie en samenwerking, waarbij elk van de verschillende partijen zijn eigen belangen nastreeft.

Internationale studenten Maastricht geven muziekles aan vluchtelingen

Internationale studenten Maastricht geven muziekles aan vluchtelingen
MAASTRICHT - Uitwisselingsstudenten die naar Nederland komen hebben wel eens de naam dat ze hier alleen maar komen om te feesten en te studeren. Dit geldt niet voor twee studenten uit Hong Kong: zij wilden tijdens hun korte verblijf in Maastricht meer doen dan dat. De bewoners van het M-gebouw aan de Brouwersweg, een internationaal studentenhuis van de SSH (Stichting Studenten Huisvesting), deden vrijwilligerswerk in het AZC in Maastricht.

Arbeidsmarktherstel zet door, maar niet voor alle schoolverlaters

Arbeidsmarktherstel zet door, maar niet voor alle schoolverlaters
MAASTRICHT - Sinds 2014 zien we een licht herstel op de arbeidsmarkt, en ook dit jaar laat het ROA-onderzoek zien dat over de hele breedte van het onderwijs het werkloosheidspercentage in 2015 (weer) iets is gedaald. Profiteerden eerst vooral de afgestudeerden van het hbo van de aantrekkende economie, nu zien we dat ook de kansen van bijvoorbeeld de gediplomeerden van het mbo-bol toenemen. Toch zien we niet voor iedereen een rooskleurig beeld. Vooral jongeren met een andere etnische achtergrond komen moeilijk aan werk, ook als ze in Nederland zijn geboren. Voor zowel niet-westerse als weste...

Universiteit steunt Turkse academici

Universiteit steunt Turkse academici
MAASTRICHT - Nederlandse universiteiten, waaronder de universiteit Maastricht, staan klaar om vragen van bezorgde Turkse wetenschappers en studenten in Nederland te beantwoorden. De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) volgt de ontwikkelingen in Turkije nauwgezet en onderhoudt contact met instellingen als onderwijsorganisatie Nuffic en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, laat de universiteitenkoepel weten.

International Centre in Centre Céramique officieel geopend

International Centre in Centre Céramique officieel geopend
MAASTRICHT - Burgemeester, gouverneur en een decaan van de UM hebben vandaag het Maastricht International Centre in Centre Céramique geopend. Het centrum is een samenwerking van het Grensinfopunt (GIP) Maastricht, het Holland Expat Center South (HECS) en het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM). Tevens is vandaag een open spreekuur van het Grensinfopunt Maastricht geweest.

Leer-Werkfabriek helpt Limburgse jongeren aan het werk

Leer-Werkfabriek helpt Limburgse jongeren aan het werk
MEERSSEN - De eerste twee deelnemende groepen aan de door Manpower en TRIGOS support geïnitieerde Leer-Werkfabriek hebben hun diploma ontvangen, een jaarcontract bij Manpower en een baangarantie als operator bij een regionaal technisch productiebedrijf. Met het project, waarbij jongeren aan de slag gingen in een leerwerktraject bij Meerssen Papier, Rubber Resources en Johnson Matthey, Asbury Graphites and Carbons NL BV en Laura Metaal BV, krijgen zij een duurzame kans op een stabiele toekomst. Het succesvol gebleken opleidings- en instroomtraject is genomineerd voor de landelijke STOOF leer...

Wedstrijd: basisschoolleerlingen ontwerpen 'Het Kindcentrum van de toekomst'

Wedstrijd: basisschoolleerlingen ontwerpen 'Het Kindcentrum van de toekomst'
MEERSSEN - De leerlingen van de basisscholen De Gansbeek en Op 't Hwagveld kregen onlangs de kans om mee te doen met de ontwerpwedstrijd 'Het Kindcentrum van de toekomst'. Ze konden hun creativiteit de vrije loop laten, nadenken over wat er allemaal nodig is in een nieuwe school, ontwerpen en uitbeelden. Ze mochten een ontwerp tekenen, een plattegrond maken, een maquette maken of zich uitleven in MineCraft. Ze konden als heuse architecten aan de slag!

Eerste 10 studenten in academisch leer/werktraject studeren af

Eerste 10 studenten in academisch leer/werktraject studeren af
MAASTRICHT - Morgen studeren de eerste tien bachelorstudenten af die het leer/werktraject KnowledgeEngineering@Work (KE@Work) hebben afgerond. Niet alleen voor hen een heugelijke dag, maar ook voor het Department of Data Science and Knowledge Engineering van de Universiteit Maastricht. Frank Thuijsman; hoogleraar, projectleider en initiatiefnemer van het project: “Het is mooi om te zien dat het kan: werken én leren op academisch niveau. De eerste pioniers met wie we twee jaar geleden dit traject zijn gestart studeren nu af. Ze hebben niet alleen hun bachelorsdiploma, maar ook twee jaar werk...

Limburgse kinderen leren programmeren

Limburgse kinderen leren programmeren
MAASTRICHT - 25 basisscholen in Limburg beginnen komend schooljaar met lessen programmeren. In de toekomst moeten meer basisscholen in Limburg daaraan mee gaan doen. Dat bleek gisteren in het gouvernement na het succesvol proefproject ,,Codestarter’’ met programmeerlessen. Ook bedrijven als DSM, Sabic en Openline leveren een bijdrage aan de lessen. De lessen moeten de concurrentiepositie van Limburg als high-tech provincie versterken.

UWC Maastricht benoemd tot Ashoka Changemaker School

UWC Maastricht benoemd tot Ashoka Changemaker School
MAASTRICHT - Met ingang van vandaag is UWC Maastricht officieel lid van het Ashoka Changemaker Scholen netwerk, een gemeenschap van toonaangevend scholen opgezet door Ashoka om innovatieve scholen te identificeren, te verbinden en te steunen.
Schrijf mee
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »