De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Het is crisis!, maar deze Maastrichtenaren graaien door

1 / 3
zoom out

MAASTRICHT - Te veel mensen in dienst van de (semi)overheid verdienen te veel geld. Dat blijkt uit een rapport dat minister Plasterk vandaag heeft gepresenteerd. In Maastricht wordt het grote geld vooral verdiend aan de top van de universiteit en in het Academisch Ziekenhuis. Salarissen ruim boven de twee ton, met uitschieters naar drie, vier ton. Het is schering en inslag. Bezuinigingen in de zorg en onderwijs? Ja, maar niet aan de top. De graaiers op een rijtje.

Neem Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit. Zag zijn salaris ten opzichte van vorig jaar weer stijgen. Met 217.123 euro per jaar was dat al niet aan de lage kant, maar het afgelopen jaar mocht hij 224.778 euro op zijn bankrekening bijschrijven. Betaald van belastinggeld. 

Of neem vice-voorzitter André Postema. Als fractievoorzitter van de PvdA in de Maastrichtse gemeenteraad nam hij het jarenlang op voor de arbeider. Tegenwoordig verdient Postema ruim 216.000 euro. Weer 4.000 euro meer dan vorig jaar. Het is tenslotte crisis. Postema zit ook nog in de Eerste Kamer namens de PvdA. Ook daar krijgt hij nog eens ruim 2.000 euro per maand om één keer per week te vergaderen. Plus een onkostenvergoeding van ruim 3.000 euro per jaar. Rector magnificus Luc Soete van de universiteit komt met 217.776 euro per jaar thuis. Een klein beetje meer dan het jaar daarvoor.

De echte grootverdieners, de mensen met salarissen ver boven de Balkenendenorm van 193.000 zijn echter te vinden in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. Maar liefst 84 mensen binnen het ziekenhuis verdienen tussen de twee en drie ton in het ziekenhuis. Vanaf dit jaar mogen de salarissen van mensen die betaald worden met belastingcenten niet hoger meer zijn dan 228.000 euro per jaar. Topsalarissen worden al geruime tijd openbaar gemaakt in de hoop dat het dan afgelopen zou zijn met de wildgroei in graaiersland, maar het tegendeel blijkt waar. Nu salarissen openbaar zijn let iedereen op iedereen en wil de ene ziekenhuisdirecteur of universiteitsbaas niet onder doen voor de andere.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 08 januari 2013


Reageer via Facebook
Schrijf mee
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »