De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Vastelaovend same! Bierprijs nu eens een keertje niet omhoog, maar juist omlaag

1 / 1
zoom out

MAASTRICHT - Goed nieuws voor alle Maastrichtenaren die van plan zijn flink wat bier te consumeren tijdens de komende carnavalsdagen. De prijs voor een goedgetapt pèlske gaat de komende week op diverse plekken in de stad omlaag. Tijdeleke Priesverlieging veur de Vastelaovend!, schreeuwen klassieke Maastrichtse cafés als Tribunal (dat vorig jaar 50 jaar bestond) en Sjinkerij De Bòbbel in de Wolfstraat (het beste Nederlandse café van 2012) van de daken. ,,We leveren iets in, maar we maken het iedereen naar de zin", zegt eigenaar Leo Graus van Tribunal. ,,Voor mijn mensen is het veel gemakkelijker werken en de klant bespaart.”

Een kleine inventarisatie leert dat veel Maastrichtse horecaondernemers tijdelijk genoegen nemen met iets lagere marges tijdens carnaval (dat in veel gevallen voor het gemak wordt opgerekt van donderdagavond tot en met aswoensdag), al doet lang niet iedereen mee. De brouwerijen met hun wurgcontracten zetten veel ondernemers het mes op de keel, hetgeen ertoe leidt dat in deze economische zware tijden niet iedereen in staat is mee te doen.
 
Maar de opvattingen zijn verdeeld. Veel zaken grijpen de crisis juist aan om extra aandacht voor hun zaak te vragen en en passent iets extra’s te doen voor hun trouwe klanten.. ,,Accijnze umhoeg… BTW umhoeg!? Toch hawwe veer de vastelaovend betaolbaar: pèlske 2 euro”, staat te lezen op een affiche dat ophangt bij een aantal cafés aan de noordkant van de Markt. Op het plakkaat staan de namen en de logo’s van een vijftal cafés aan het grote plein: Jour de Fête, Café Tijl Uilenspiegel, Café Local Maastricht, Kaffee de Kouts en Hotel de la Bourse. In gezamenlijkheid hebben zij besloten om de prijs voor een pilsje met het oog op het aankomende feestgedruis tijdelijk te verlagen.
 
Dat laatste is niet alleen in het belang van de klant, voor wie 2 euro welhaast de psychologische grens is om – als het toch gezellig is - lekker door te blijven drinken; het is ook in hun eigen belang: 2 euro rekenen in plaats van 2,10 scheelt, zoals ook Leo Graus van Tribunal al aangaf, een boel kostbare tijd. Tijd die in de enorme drukte beter voor andere zaken kunt gebruiken dan voor het aftellen van wisselgeld.
 
Maar een afgepast bedrag scheelt niet alleen geld in tijd, het scheelt ook letterlijk centen: kasteleins die een dubbeltje meer willen verdienen op een glas bier, moet letterlijk bakken wisselgeld achter de hand hebben. En voor dat kleine geld moet bij de meeste banken fors worden betaald, zoals elke bakker en slager kan bevestigen.
 
Kortom: wie in deze crisistijd elke cent moet omdraaien, heeft tijdens het aankomende carnaval écht wat te kiezen. Op sommige plekken, zoals het rijtje cafés tussen de Grote Staat en de Platielstraat geldt op de meeste plekken een bierprijs van 2,20.
 
Toch zijn zelfs in de Hoeskamer vaan Mestreech voordeeltjes te halen. Café In den ouden Vogelstruys bijvoorbeeld werkt al sinds jaar en dag met muntjes. Die konden tot en met 31 januari worden aangeschaft voor 2 euro.  De bij Maastrichtenaren populaire kroeg met de bekende gevelsteen verhoogde de afgelopen week de bierprijs van 2,10 naar 2,20 euro. Wie tijdig muntjes heeft ingeslagen is tijdens de Drie Dolle Dagen van 2013 spekkoper. Maar zelfs wie deze deadline – al dan niet bewust - heeft laten verstrijken, kan nog altijd voordelig uit zijn, zegt uitbater Henri Horstenbach. ,,Wie nu muntjes wil kopen, betaalt 2,10 euro en is dus nog altijd 10 cent goedkoper uit. Het mooie is dat ze hele jaar geldig zijn.”
 
Maar er zijn ook cafés die het anders aanpakken en hun klanten bij een wat grotere afname een staffelkorting bieden in de vorm van een Vastelaovends Zoepkaart.
 
Zoals bij Café La Clé aan de Kesselskade, waar klanten 20 pèlskes kunnen aanschaffen voor de vaste prijs van 38 euro. Omgerekend betekent dat 1,90 euro voor een glas pils. ,,Ik vind dat ik in de crisis waarin we met zijn allen zijn verwikkeld de klant in staat moet stellen om toch gezellig feest te komen vieren”, zegt eigenaar Bert van der Velden.
 
Hij heeft een uitstekende periode achter de rug: zijn barman Ton Opgenhaffen werd in januari tijdens de Horecava uitgeroepen tot de Beste Biertapper van Nederland. ,,Die titel heeft ons veel goeds gebracht. Veel Maastrichtenaren zijn ons komen feliciteren en het is leuk als je dan iets terug kunt doen. Wij zijn een typisch Maastrichts café. Als we met een iets lagere bierprijs een bijdrage kunnen leveren aan de gezelligheid, dan doen we dat.”
 
 
 

 
 
 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 07 februari 2013


Reageer via Facebook
Schrijf mee
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »