De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Potbekerscherf van 4000 jaar oud duikt op in Houten

De Koppelingtunnel in 2002 (Foto: Frank Magdelyns)
1 / 1
zoom out

HOUTEN - Opnieuw is er een aanwijzing dat er 4000 jaar terug bewoners rondliepen in Houten. Dit keer is er een potbekerscherf uit de klokbekercultuur (-2200 tot –2000 voor Christus) boven water gekomen.

Volgens de Archeologische Werkgroep in Houten is de scherf al halverwege de jaren tachtig gevonden. Al die tijd was hij in het bezit van de vinder, die er vorige maand mee naar de Houtense archeologen stapte.

De vinder was in 1985 of 1986 een kraanmachinist die tijdens het graven van het viaduct onder de Koppeling (destijds de zuidelijke Rondwegtunnel) op vier meter diepte de scherf aantrof.

De scherf is 17 centimeter hoog en 14 centimeter breed en hoorde bij een pot die een doorsnede had van 33 centimeter. De scherf dateert volgens de archeologen uit de overgang van de Late Steentijd naar de Vroege Bronstijd.

Derde locatie
Daarmee is er ineens een derde locatie in beeld met vondsten uit deze tijd. In de winter van 2006 en 2007 zijn er sporen uit deze tijd waargenomen bij het Raaigras, één kilometer zuidoostelijker. Een paar honderd meter zuidoostelijker is ter hoogte van de voormalige overweg met de Albers Pistoriusweg een klein scherfje van enkele centimeters groot gevonden uit eveneens deze tijd.

Veel bekend dankzij aanleg spoorlijn
Tot in het jaar 2006 gingen historici er vanuit dat de oudste sporen in Houten teruggingen tot 500 voor Christus. Met name het archeologische onderzoek dat nodig was voorafgaand aan de spoorverdubbeling heeft dit beeld bijgesteld naar het jaar 2200 voor Chr.

Lees hier het verslag van de Archeologische Werkgroep (pdf)

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 09 augustus 2014


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio