De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Honderd wietkwekerijen in Helmond: war on drugs nog niet over

1 / 1
zoom out

Helmond bereikte dinsdag een twijfelachtige mijlpaal: de honderdste door de politie gevonden hennepkwekerij van 2012 werd ontmanteld. We vroegen bij de politie de cijfers op van die honderd kwekerijen en hebben een en ander op een rijtje gezet. De belangrijkste vraag is of Helmond een hele goede aanpak van hennepteelt heeft of dat het er overloopt van de kwekerijen.

Het totaal aantal planten dat is geruimd in 2012 bedraagt 26.939. Dit getal door honderd gedeeld is volgens een woordvoerder van de taskforce B-5 (die de hennepteelt aanpakt) een met 260 planten een gemiddelde kwekerij. In 2011 was het totaal aantal opgerolde plantages 82, met een totaal aantal planten van 20.278. Het gemiddelde per kwekerij valt hier dus wat lager uit met 240 planten. In procenten is de stijging indrukwekkend te noemen: het aantal hennepplanten dat vernietigd werd steeg met bijna 33 procent. Het aantal opgerolde kwekerijen kent een stijging van 22 procent.

Top tien kwekerijen Helmond
Het aantal planten per kwekerij verschilt enorm. De grootste kwekerij is 23 februari gevonden op de Hemelrijksestraat. Daar trof de politie 8750 stekken aan. Verder werden 265 moederplanten gevonden. “Het gaat dan wel om stekken, maar ook dit zijn natuurlijk gewoon wietplanten die later geoogst zullen worden”, licht politiewoordvoerder Jordi Cebrian toe. Hieronder staan de tien grootste opgerolde kwekerijen op een rijtje (locatie // datum vondst // aantal planten):

1.Hemelrijksestraat, Helmond // 23-2-2012 // 9015 
2.Haagstraat, Helmond // 22-8-2012 // 2816 
3.Bakelsedijk, Helmond // 22-6-2012 // 1479 
4.Binderseind, Helmond // 27-6-2012 // 902 
5.Gasthuisstraat, Helmond // 8-2-2012 // 814 
6.Kollershoeve, Helmond // 12-12-2012 // 652 
7.Eindbeemden, Helmond // 17-10-2012 // 588 
8.Molenstraat, Helmond // 13-1-2012 // 548 
9.Spoormakerserf, Helmond // 4-4-2012 // 546 
10.Peelhof, Helmond // 12-12-2012 // 500 


Alle cijfers zijn ook terug te zien in onze spreadsheet. Hier ontbreekt overigens een kwekerij, waarvan de politiewoordvoering de cijfers niet meer terug kon vinden.

Meeste invallen op woensdag
Typisch: de meeste invallen vinden plaats op woensdag (47,47 procent). Daarop volgen dinsdag (14,14 procent), donderdag (13,13 procent), vrijdag (11,11 procent), maandag (7,07 procent) en tot slot zaterdag met 4,04 procent en zondag met 3,03 procent (met dank aan).

Misvatting 'legale' wietteelt
Het gemiddelde aantal planten per kwekerij valt ook wat lager uit vanwege kleinere vondsten. Zo zijn 11 kwekerijen opgerold, waar geen enkele plant te bekennen viel. Het kan zijn dat er dan net geoogst was, of dat het ging om een kwekerij in opbouw. Vijfentwintig kwekerijen hadden 5 planten of minder. Hierbij worden de planten wel in beslag genomen, maar gaat het OM niet tot vervolging over. Een misvatting die je vaak hoort is dat het legaal is om tot en met vijf planten in huis te hebben.

Helmond zit vol met kwekerijen
Op de kaart van Helmond valt te zien dat de kwekerijen verspreid zijn in de hele stad. Eigenlijk is dit jaar alleen de wijk Dierdonk ten oosten van de stad vrij van kwekerijen. Tenminste, voor zover de politie dat ze opgerold heeft.En de aantallen gevonden wietkwekerijen per straat (met dank aan): 


Fanatieke aanpak = meer wietvangsten

De stijging van het aantal opgerolde kwekerijen is volgens Cebrian mogelijk ook het gevolg van een steeds fanatiekere aanpak van de hennepteelt door de politie. Natuurlijk mag deze aanpak succesvol genoemd worden, maar dit kan goed slechts het topje van de ijsberg zijn. Het aantal opgerolde kwekerijen blijft stijgen door een strengere aanpak, maar de cijfers geven duidelijk aan dat de hennepteelt nog volop floreert.

Nicole Maalsté (link) onderzoekt de hennepwereld en heeft er boeken over geschreven. “Hoe meer kwekerijen opgerold zijn, hoe meer er geteeld moet worden. Kwestie van vraag en aanbod”, stelt Maalsté. Volgens de onderzoekster zou het goed zijn om de productie van wiet voor coffeeshops te reguleren. “Zo kan de politie gerichter optreden tegen wietproductie voor de export.” Is dit haalbaar? “Praktisch gezien kan het absoluut”, aldus de onderzoekster. “Juridisch gezien is het een kwestie van interpretatie. Met het concept van de coffeeshops zijn de overige EU-lidstaten het ook niet eens, maar Nederland is er om die reden ook niet uitgezet.”

Kortom: het is volgens de onderzoekster dweilen met de kraan open voor de politie. Tel daarbij de meest recente liquidatie op van drugscrimineel Aran de Jong in Eindhoven en geconcludeerd kan worden dat de war on drugs nog lang niet gewonnen is.

Lees meer 112-nieuws uit Helmond en omgeving.


Reageer via Facebook
Meer artikelen
Schrijf mee
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda