De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Nieuwe behandeltechniek voor overgangsklachten in het Spaarne Ziekenhuis

HOOFDDORP - Vrouwen met klachten rond de overgang kunnen voor een nieuwe behandeltechniek terecht bij het Spaarne Ziekenhuis. Bij deze techniek zoekt de pijnspecialist door middel van een echo de zenuwknop in de hals op, die aan de hersenen informatie doorgeeft over de hormoonhuishouding.

Door deze zenuwknop te verdoven kunnen klachten als opvliegers en nachtelijk zweten beduidend verminderen. Deze techniek is ontwikkeld in de Verenigde Staten en de pijnpolikliniek van het Spaarne Ziekenhuis neemt deze als één van de eerste Nederlandse ziekenhuizen in gebruik.

Zo’n 80 tot 90% van de vrouwen heeft last van overgangsklachten als opvliegers, nachtelijk zweten of stemmingswisselingen. Gelukkig is er veel aan te doen. Er komen steeds meer behandelingen die de klachten verminderen. Via de huisarts of gynaecoloog is een groot deel van de mensen geholpen met hormonale medicatie of homeopathische middelen. 

Pijnspecialist en anesthesioloog Rolf Brouwer: “Wanneer klachten toch blijven aanhouden, kunnen vrouwen  in aanmerking komen voor deze nieuwe behandeling.”

“Deze behandeling is niet heel erg belastend voor een patiënt. In een aparte afspraak vindt een intakegesprek plaats. De ingreep zelf duurt ongeveer 10 minuten en gebeurt in dagbehandeling. Meestal heeft  een patiënt nog anderhalf uur nodig om bij te komen en kan zij daarna  gewoon naar huis. De ingreep is ook veilig, omdat we door middel van de
echo precies kunnen waarnemen waar de zenuwknop zich bevindt.”

De behandeling is niet alleen geschikt voor vrouwen in de overgang. Ook vrouwen die door de behandeling van borstkanker versneld in de overgang komen of door hormonale therapie last hebben van opvliegers en zweten kunnen er baat bij hebben, net als mannen die door hormonale therapie voor prostaatkanker last hebben van opvliegers.

Uit een Amerikaanse studie uit 2012 blijkt dat één week na de
verdoving een vermindering van 64% van de ‘hot flushes’ aanvallen te
zijn opgetreden. Ook is in belangrijke medische tijdschriften als de
Lancet over deze behandeling gepubliceerd.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 27 januari 2014


Plaats je eigen zorgnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio