De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Huisvuil wordt gewoon over de schutting gegooid

(Foto: dirk75)
1 / 3
zoom out

HOOFDDORP - Tja, daar zeg je zowat. Opruimen, netjes houden en al wat nog meer zij, zouden aangeleerde elementaire basis vaardigheden moeten zijn. Maar niets is minder waar, zo lijkt het.

Mede door een diversiteit aan (wan)beleidsvormen, verkwisting van gemeenschapsgelden aan persoonlijke prestige projecten van wethouders (Calatrava bruggen a 28,8 milj. (begroot was 16,4) + 5 milj. herstel kosten, VCP project begroot op 4.75 milj., (inmiddels verbruikt ongeveer 2,5 milj.) en meer van dat soort zaken, ligt er ook nog wel een taak voor ons als burger.

Nonchalant met huisvuil
Als ik zo met de hond aan de wandel ben (nee ik ga het nu niet hebben over het hondenbel;eid dat niet deugt), valt het mij steeds meer op dat er nonchalant wordt omgesprongen met het aanbieden van huisvuil, grof vuil en het straatbeeld in het algemeen. Zwerfvuil her en der in de bosjes en op parkeerplaatsen, omver gevallen kliko’s waarbij het huisvuil over de gehele wijk verspreid lijkt te zijn en zelfs etensresten is een terugkerend straatbeeld.

Broedplaats voor ongedierte
Deze zijn gemakshalve zo over de schutting heen gegooid! Kunt u zich indenken wat dat voor resultaat oplevert? Juist, een bont pakket aan kleuren en geuren. Kan heel mooi zijn, maar is niet wenselijk. Het creëert een broedplaats voor ongedierte zoals, muizen, ratten, kruipend en vliegende insecten maar laten we ook niet de schimmels vergeten. Allemaal ongewenste gasten die voor heel veel overlast en ongemak kunnen zorgen.

Wanbeleid van gemeente?
Natuurlijk is het de taak van de gemeente om daar iets aan te doen, want ja, WIJ (de burgers) betalen ons toch niet voor niets scheel aan gemeentelijke belastingen? Dan heb ik het niet over de heren en dames van de plantsoendienst. Deze werken dapper door om het voor ons leefbaar te houden. Maar waarvoor vraag ik me openlijk af. Is het, het eerder genoemde (wan)beleid van de gemeente?

Ruim zelf ook op
Ja, misschien wel en misschien ook niet. Er ligt ook een SCHONE taak voor ONS….. zo voor het OPRAPEN. Stop met het te vroeg aanbieden van kliko’s en grofvuil. De avond ervoor is vroeg zat. Haal de kliko weer weg zodra deze geleegd is. Gooi geen etensresten over de schutting en in de plantsoenen. Veeg zelf geregeld je straatje aan en als je toch door je eigen wijk wandelt, al dan niet met een hond(je) en je ziet bijvoorbeeld klein zwerfvuil liggen? Pak dat dan op en deponeer dat in de vuilnis bak. Een schone wijk begint bij ons als bewoners. Als wij dat besef niet hebben krijgt verpaupering vrij spel.

Samenstelling van de buurt
Dit gezegd te hebben, realiseer ik me dat dit probleem een veel groter, sociaal maatschappelijk probleem is. Als ik kijk naar de wijken Bornholm, Overbos, Pax en Graan voor Visch, zijn dat voornamelijk de wijken waar de grootste problemen zich voordoen. De andere recenter gebouwde wijken, lijken daar (nog) niet zo heel veel last van te hebben. Dit komt mogelijk, door de samenstelling van bewoners in die wijken. Minder sociale huur/koop woningen, hoger geschoolden en meer van dat soort zaken, lijken dit te staven.

Samen tot een oplossing
De gemeente spreekt dit veelvuldig tegen als ze daarop wordt aangesproken. Zij deponeren dat probleem neer bij de woningbouwcoöperatie. En daar wringt de schoen. Zowel de gemeente als de woningbouwcoöperatie zijn klaarblijkelijk niet bereid gezamenlijk naar een oplossing te zoeken. Een structurele oplossing. Ik ben al sinds 1989 woonachtig in de wijk Bornholm. Ik heb de wijk letterlijk zien afglijden. Voorheen kon je elkaar aanspreken, was er sociale controle. Maar nu? Als je iemand aanspreekt op zijn/haar gedrag en/of houding, krijg je een grote mond.

Schone wijk is utopie
Schakel je de gemeente in, krijg je een standaard briefje als antwoord. Dus er wordt niet concreet naar het probleem gekeken. De zaken waar wethouders en Burgervader een goede sier mee kunnen maken, scoort hoog op de prioriteitenlijst. En dus, blijven de problemen zich ophopen. Met als gevolg: oplopende kosten en oplopende irritaties. De hoop op een mooi sociale en opgeruimde wijk zal vooralsnog een utopie blijven.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 13 januari 2013


Plaats je eigen woonnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio