kies plaats
zoek
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Floriande gaat actie voeren tegen vliegtuiglawaai

HOOFDDORP - De bewoners van de wijk Floriande gaan actie voeren tegen de overlast van vliegtuiglawaai. Daartoe is de Actiegroep Floriande Tegengeluid opgericht. Zij vinden dat zij in de steek zijn gelaten door de gemeente Haarlemmermeer en de politiek.

De bewoners worden naar eigen zeggen dagelijks geteisterd door overvliegende vliegtuigen. 'Veelal laagvliegend, dreunend en kerosinestank verspreidend', aldus een door de actiegroep verspreid persbericht.

Hoewel de actievoerders de economische belangen van Schiphol en omgeving onderschrijven, zijn zij van mening dat er thans sprake is van een zeer onevenredige verdeling van het vliegtuiglawaai. Daarom pleit de actiegroep Floriande Tegengeluid voor een eerlijke verdeling van vliegtuiglawaai binnen de regio rondom Schiphol. Dit is volgens de actiegroep mogelijk, zeker omdat alternatieve uitvliegroutes voorhanden zijn.

Acties
In de komende periode zal de actiegroep bij alle relevante betrokkenen op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau er sterk op aandringen om de geluidsoverlast in de wijk Floriande drastisch terug te dringen. Verder worden er tal van acties geïnitieerd om aandacht te vragen voor de noodzaak van het sterk verminderen van de geluidsoverlast.

De wijk Floriande is de grootste Vinex wijk in de Haarlemmermeer, waarvan de ontwikkeling en verkoop van de huizen in 2008 is afgerond. Er staan ongeveer 6.850 huizen en er wonen zo’n 18.000 mensen.

Wervend
'De gemeente Haarlemmermeer heeft in de afgelopen jaren een sterk wervend beleid gevoerd voor wonen in Floriande. In veel gevallen zijn aspirant bewoners naar Floriande gelokt met verhalen over het (vliegtuig)geluidsarme karakter van de nieuwe wijk, waarbij het bestaan van een uitvliegroute (Spijkerboor) boven Floriande altijd is verzwegen', schrijft Floriande Tegengeluid.

In november 2007 is een proef gestart met een aanpassing van de uitvliegroute van de Kaagbaan. In die proef wordt (via een vaste bochtstraal) zoveel mogelijk vliegverkeer geconcentreerd over de wijk Floriande gevlogen.

Toename
'Dit veroorzaakt daardoor een enorme toename van de geluidsoverlast. Recent heeft staatssecretaris Atsma besloten om op basis van de resultaten van deze proef, de nieuwe route (voor alle vliegtuigen die dat technisch kunnen) definitief in te voeren. Als gevolg van dat besluit zal de geluidsoverlast in de komende tijd zeer sterk toenemen. Zowel tegen het besluit als tegen de gevolgde besluitvormingsprocedure tekent de actiegroep Floriande Tegengeluid ernstig bezwaar aan.'

Bovendien vindt de actiegroep dat de belangen van de bewoners tot dusver volstrekt onvoldoende zijn verdedigd. 'De informatie op basis waarvan besluitvorming heeft plaatsgevonden blijkt forse hiaten te vertonen. In de proef zijn bijvoorbeeld niet de effecten meegenomen van het zware vliegverkeer (747'ens, vrachtverkeer en oude toestellen). Ook is de basisinformatie waarop de proef is gestart onjuist. Op veel tekeningen in rapporten, waarop de proef is beoordeeld is vóórdat het kabinet akkoord ging met de proef, komt de wijk Floriande helemaal niet voor.'
Meer informatie staat hier.

47 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Meer artikelen
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Opiniepeiling
Wat stemt Haarlemmermeer tijdens de Provinciale Statenverkiezingen?
Ga naar de peiling
Agenda

Meer agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio