De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Thematisch spelen bij Kinderdagverblijf Ukkepuk

1 / 1
zoom out

VOORBURG - Kinderdagverblijf Ukkepuk vindt het erg belangrijk dat kinderen heerlijk kunnen spelen in een veilige en uitnodigende speelomgeving. Dat maakt een kind nieuwsgierig om te onderzoeken, te verkennen en uit te proberen. Pas wanneer een kind zich veilig voelt zal hij/zij op ontdekkingstocht gaan. Daarom werkt het kinderdagverblijf met thema's waarin het kind zich nog beter ontwikkelt.

Om de kinderen al spelend te laten onderzoeken maakt het kinderdagverblijf gebruik van thema's van Peuteractiviteitenweb. Aan de hand van een thema worden diverse ontwikkelingsgebieden aan het kind aangeboden en geven we de kinderen de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen.

In de thema's draait het vooral om de volgende activiteiten:

-Constructieve activiteiten zoals knutselen, duplo/lego, bouwen. Hierbij wordt o.a. het ruimtelijk inzicht ontwikkeld.

-Activiteiten waarbij de taalontwikkeling wordt gestimuleerd zoals: boeken, woordkaarten, verhalen en liedjes.

-Rekenprikkels: groot en klein, lang en kort, tellen, meten.

-Sport- en spelactiviteiten: bewegingsspel en rollenspel

-Respect: zorgen voor elkaar, de spullen op de groep, dieren en planten.

-Uitstapjes en onderzoeken, zowel buiten als binnen.

Thema's
Ukkepuk werkt ongeveer 8 weken vanuit een dergelijk thema. Een thema sluit aan op de belevingswereld van het kind. Het moet herkenbaar zijn en het moet vooral het kind interesseren. U ziet per week aan welk thema er wordt gewerkt door middel van de thematafel en het affiche op de gang. Daarnaast krijgen ouders een digitale nieuwsbrief en kunt u op de digitale fotolijst zien wat er die dag is behandeld.

Ook voor de allerkleinsten
Ook baby’s worden betrokken bij de activiteiten. Bij Ukkepuk doet men voornamelijk zintuiglijke- en sensomotorische activiteiten. Daarbij kunt u denken tasten en voelen, zoals scheerschuim, zand, klei, of met de handjes/voetjes in de verf. Daar kan je de leukste voet- en handafdrukken van maken. Ze nemen de baby’s lekker met een boekje op schoot om plaatjes te kijken en benoemen ze zien. De baby leert zo om beelden en woorden aan elkaar te koppelen. Dat kan al vanaf 3 maanden. Ook bouwen de kinderen torens van blokken en rollen ze met ballen. Wat ze helemaal geweldig vinden, is bellenblaas!

Voeding en bewegen
Een voorbeeld van een van de thema’s die op Ukkepuk wordt uitgevoerd is het thema Voeding en Bewegen. Bewegen heeft grote invloed op de totale ontwikkeling van een kind, namelijk de lichamelijke, sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling. Kinderen hebben plezier in het spelen en doen dit graag de hele dag. Door te spelen krijgen ze en blijven ze in beweging. Het kind leert door te ontdekken en wordt in dit thema spelenderwijs uitgedaagd. Gezond eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht en lichaam. Volgens Ukkepuk kun je hier niet vroeg genoeg beginnen. De schijf van vijf staat centraal en ze leren de kinderen op een spelende manier wat gezond en ongezond eten.

Structuur
In alle speelruimtes hangen dagritmekaarten. Kinderen hebben behoefte aan structuur. Met behulp van dagritmekaarten weet het kind waar hij of zij gedurende de dag aan toe is. Ook maakt Ukkepuk gebruik van weerkaarten. De kinderen kijken naar buiten en bepalen aan de hand van het weertype welk kaartje er wordt opgehangen. U begrijpt met het Hollandse weer, dat we het weerkaartje regelmatig moeten vervangen. Daar letten de kinderen heel goed op.


Kinderdagverblijf Ukkepuk
Heeswijkstraat 13&19
2275 EA Voorburg
Tel. 070-3863008
info@ukkepuk-voorburg.nl
www.ukkepuk-voorburg.nl

- GESPONSORDE REDACTIE -


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »