De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Geschiedenis: Spaanse griep teistert Voorburg in 1918

Geschiedenis: Spaanse griep teistert Voorburg in 1918 (Foto: F.J.A.M. van der Helm)
1 / 1
zoom out

VOORBURG - In de rubriek Historisch leven langs de Vliet in De Leidschendammer / Voorburgse Courant dit keer aandacht voor de gevreesde Spaanse griep in Voorburg, die in de hele wereld miljoenen slachtoffers eiste. Méér dan tijdens de hele Eerste Wereldoorlog bijelkaar!

In Voorburg kwam een jonge postbesteller als eerste met de gevaarlijke ziekte in aanraking. De ziekte sloeg in de zomer toe en was qua tijdstip dus niet een typische wintergriep. Qua intensiteit was hij dat duidelijk ook niet. Stoere jongemannen waren de meeste slachtoffers en minder de babies en ouderen.

Vreugde en Rust

Het landhuis Vreugde ren Rust werd tijdelijk veranderd in een hospitaal om de vele slachtoffers onder te brengen. De scholen hielden hun deuren gesloten. De straten waren het leeg. Op straat waren wel gemobiliseerde soldaten te zien; het was immers de Eerste Wereldoorlog, ook al bleef Nederland neutraal.

Soldaten

Opvallend was dat de soldaten vaak aan de slopende ziekte ten prooi vielen. De ziekte ging gepaard met hoge koorts en kon soms in een week tijd tot de dood leiden. In Voorburg was de angst groot om slachtoffers te worden. Telkens wanneer het overlijden van een slachtoffer bekend werd gemaakt, gingen de autoriteiten na met wie hij in contact was geweest.

Uiteindelijk verdween de ziekte weer even snel als hij was gekomen. Voor de winter 1918 uitbrak was de ziekte voorbij.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 11 mei 2015


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »