De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Laatste boer op Hoeve Ypenburg verhaalt.....

(Foto: FJAM van der Helm)
1 / 1
zoom out

NOOTDORP - Waar nu de VINEX-locatie Ypenburg is gebouwd, was 30 jaar geleden gras- en weiland. Waar wagens reden, stonden koeien en dat is slechts een generatie geleden. Boer Willem Vaandrager was de laatste boer op Ypenburg. In De Oud-Hagenaar van deze week zijn verhaal.

Willem Vaandrager (1909-1986) kwam kort na 1932 op de hoeve Ypenburg. Het bleek een modelboerderij te zijn, die van de modernste technische snufjes was voorzien. Gekeken werd onder welke omstandigheden de koeien optimaal melk leverden en hoe hun voedsel verbeterd kon worden. Vaandrager boerde met veel plezier op zijn 54 HA nabij de Hoornbrug. Hij had goede contacten met zijn branchegenoten, maar ook met de locale bestuurders. Van de tirannieke burgemeester Archibald Bogaardt tot de dijkgraaf van Delfland.

De mooie boerderij ging ter ziele. Hij werd opgeofferd voor huizenbouw en het knooppunt Ypenburg. Steeds sneller werd zijn land opgepeuzeld. In 1980 had hij te weinig over om te blijven boeren. Inmiddels had zijn zoon, ook een Willem, het voortouw genomen. Alle goede contacten ten spijt er moest afscheid worden genomen van de boerderij. Alleen de naam zou blijven bestaan in zowel het knooppunt als in een hele nieuwe woonwijk, die welliswaar inmiddels Haags grondgebied is geworden.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 30 november 2012


Reageer via Facebook
Plaats je eigen woonnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »