De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Kinderrechtenfilms voor vrede en veiligheid

Met de limousine naar bioscoop Trianon (8-11-2013) (Foto: Emile van Aelst)
1 / 1
zoom out
LEIDEN - Bioscoop Trianon is dit jaar weer het decor van de Leidse première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen uit bovenbouwgroepen maakten met hun klas een korte speelfilm over kinderrechten. Dinsdagochtend 23 mei zijn alle films te zien op het witte doek van Trianon. Bijzonder aan deze editie is dat de kinderen het thema ‘leven in vrede en vrijheid’ in hun films hebben verwerkt. De winnende groep gaat door naar de landelijke finale op 23 juni in bioscoop Tuschinski in Amsterdam.

Op dinsdag 23 mei lopen meer dan 300 kinderen als echte filmsterren over de blauwe loper van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) editie Leiden. In het educatieve filmproject, een samenwerking tussen UNICEF Nederland en Hollywood in de Klas vertalen kinderen uit groep 6, 7 en 8 hun ideeën en verhalen over kinderrechten in een korte film. Door basisschoolleerlingen filmproducties te laten maken over kinderrechten wil UNICEF Nederland kinderen bewust maken van hun eigen rechten.Voor deze editie is samengewerkt met het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

Tien films
De tien films die in Leiden in première gaan, hebben ‘leven in vrede en vrijheid’ als thema. Gezien de koppeling met dit onderwerp bestaat de KRFF-jury uit medewerkers van organisaties die werkzaam zijn op het gebied van oorlog en vrede (vfonds, Erfgoed Leiden, Kamp Amersfoort, Oorlog in mijn buurt en het Veteraneninstituut). Aan hen de uitdaging om uit alle inzendingen een winnaar te kiezen. KRFF-filmcoach Freek Commandeur: ““Deze première is samen met het vfonds georganiseerd. Voor deze editie zijn basisscholen gekoppeld aan een organisatie die met vrede of vrijheid te maken heeft. Zo kreeg De Arcade uit Roomburg een veteraan als gastspreker in de klas, waarna de kinderen een filmverhaal zijn gaan schrijven. Leerlingen denken bij oorlog vaak alleen aan W.O. II en Syrië. Maar het is meer. Bijvoorbeeld het herdenken en vieren van in vrijheid mogen leven. Het is mooi als we met dit filmproject kinderen bewuster kunnen maken over wat leven in vrijheid inhoudt.”

Divers gezelschap
Naast Leidse basisscholen doen er ook groepen uit andere steden mee aan het filmfestival. Hierdoor is bioscoop Trianon 23 mei gevuld met een diversiteit aan jonge filmsterren in de dop, die films hebben gemaakt met originele invalshoeken. “De opnamen op de Oscar Carréschool in de Amsterdamse Pijp waren bijzonder, omdat het waargebeurde verhalen zijn,”vertelt Freek Commandeur enthousiast.” Leerlingen interviewden al eerder mensen die W.O. II hebben overleefd voor het project ‘Oorlog in mijn buurt’. Met deze organisatie heb ik contact gezocht, zij koppelden mij aan deze school. Naar aanleiding van de interviews hebben de kinderen een prachtig filmscript geschreven. RKBS School op de Berg staat op vijf minuten vanaf Kamp Amersfoort. We zochten contact met Kamp Amersfoort en mochten daar filmen. Dat maakte veel indruk op de kinderen.”

Filmcoach
De korte speelfilms die in bioscoop Trianon worden vertoond, zijn onder begeleiding van professionele filmcoaches gemaakt. Vóór de opnamedag leren de kinderen in het Filmlab op www.krff.nl van alles over camerashots, storyboards en camera-acteren. Ook krijgen ze les over het Kinderrechten Verdrag en de missie van het vfonds. Freek Commandeur: “Leerlingen van OBS De Stevenshof gingen gedetailleerd te werk voor kleding uit de jaren veertig. Ook de haardracht is -zo goed als mogelijk- in jaren ’40 stijl gedaan. Het is als filmcoach een plezier om met een school te werken die er zo vol voor gaat.” Het KRFF-filmproject eindigt met een groots opgezette finale in bioscoop Tuschinski in Amsterdam op vrijdag 23 juni 2017.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 19 mei 2017


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio