De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

GROOTSTE KERSTSTAL VAN DE REGIO STAAT IN DE SINT JOSEPHKERK

Kerstgroep van wassen beelden (Foto: K. van Hees)
1 / 3
zoom out
LEIDEN - Het bezichtigen van de kerststal in de Leidse Sint Josephkerk aan de Herensingel wordt steeds meer een traditioneel kerstuitje voor vele honderden bezoekers per jaar. Dat komt omdat hier ieder jaar de grootste kerststal van de Leidse Regio wordt opgebouwd. En ook in 2016 is dat weer het geval. De kerststal is uiteraard te bewonderen tijdens alle kerkdiensten tussen kerstavond en Driekoningen, maar ook voor de mensen die niet naar een kerkdienst komen is er gelegenheid de stal te bezichtigen. Op Tweede Kerstdag en op dinsdag 27 december tussen 13.00 en 15.00 uur wordt de kerk speciaal opengesteld voor iedereen die de stal wil bezichtigen. De Sint Josephkerk bevindt zich aan de Herensingel 3 te Leiden. Voor kinderen is er een speciaal kinderprogramma samengesteld.


De Josephkerk aan de Herensingel is al vele jaren verwend
met de grootste kerststal van de gehele Leidse Regio. De stal heeft ook dit
jaar weer enorme afmetingen: 6 meter hoog, 10 meter lang en 7 meter breed. De kameel van de drie koningen is zo groot dat die met drie volwassen personen op zijn plaats moet worden gezet. De stal wordt ondersteund door tientallen meters steigerpijp die vakkundig onder de versiering zijn weggewerkt. Vanaf half november is er aan de bouw van de stal gewerkt door een nieuwe groep jonge en enthousiaste vrijwilligers waardoor de stal er nu anders uitziet dan in 2015.

Beeldengroep gerestaureerd

De beelden bij deze stal zijn al meer dan 100 jaar oud en zijn bijzonder omdat zij gemaakt zijn van was. De beelden zijn afkomstig uit Duitsland en zijn via de Paters van de voormalige Mon Père kerk in Leiden terecht gekomen en nu al vele tientallen jaren in gebruik bij de Sint Josephkerk. In 2014 en 2015 zijn de beelden gerestaureerd door een kunstenares, gespecialiseerd in wassen beelden, met een verrassend resultaat.

Vredeslicht

De Sint Josephkerk is ook de enige kerk in de regio die het Vredeslicht heeft ontvangen en die dit beschikbaar zal stellen tijdens de stalbezichtiging. Het Vredeslicht is een kaarsvlam die ontstoken is aan de altijdbrandende vlam bij de geboortegrot in Bethlehem waar Jezus geboren is. Door leden van scoutingverenigingen wordt deze vlam naar Europa gebracht. Met behulp
van vele scouts wordt kaarsvlam na aankomst in Europa vermeerderd waarna zij het licht vervolgens over heel Europa verspreiden. Dit alles gebeurt in de laatste twee weken voor kerstmis. Het verspreiden van het licht uit Bethlehem staat symbool voor de hoop dat ook de vrede zich over Europa mag verspreiden. Vandaar dat dit initiatief al vele jaren het Vredeslicht wordt genoemd. Ook de Josephkerk in Leiden ontvangt het Vredeslicht uit Bethlehem en stelt de vlam vanaf kerstavond ter beschikking aan alle kerkbezoekers. Als bezoekers het Vredeslicht ook thuis brandend willen hebben kunnen zij een eigen olielamp of windbestendige kaars van huis meenemen om deze na afloop van een kerkdienst of tijdens de stalbezichtiging te ontsteken aan het Vredeslicht.

De kerststal en het Vredeslicht zijn te bezichtigen op Tweede Kerstdag en op dinsdag 27 december tussen 13.00 – 15.00 uur. Tijdens de openstelling voor de bezichtiging is er voor de kinderen een speciaal kinderprogramma samengesteld bestaande uit een speurtocht langs levende herders, koningen en engelen om te eindigen bij de stal. Uiteraard is er koffie, thee en warme chocomel te verkrijgen.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 13 december 2016


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio