De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Over gezondheid en voeding

1 / 1
zoom out

LEIDERDORP - Dichtbij.nl start in samenwerking met het Witte Weekblad Leiderdorp e.o. en Diëtistenpraktijk NutriSupport uit Leiderdorp de rubriek Over gezondheid en voeding. Diëtiste Ingrid Omtzigt-van Steijn zal tweewekelijks een onderwerp aankaarten waar veel mensen die gezond willen leven, in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen.

'Stel: je wilt afvallen! Minder eten, meer bewegen. Klinkt simpel toch?! Toch blijkt de praktijk nog niet zo eenvoudig. Loop een gemiddelde supermarkt binnen en zie hoeveel keuze je hebt. De verpakkingen vertellen ons graag hoe goed het product voor ons is, maar is dat ook zo?!

De verpakking kan je goed op weg helpen. Maar kijk vooral naar wat er in het product zit en niet wat de fabrikant ons vanaf de voorkant wil vertellen. "Geen toegevoegde suikers" is een veelvoorkomende term. Soms zit er al genoeg suiker van nature in, bijvoorbeeld in vruchtensappen. Daarnaast is een veelgebruikte kreet: light. Bij light denkt men aan licht, afvallen en weinig kcal (calorieën). Volgens de wet mag iets light genoemd worden als er 30 procent van "iets" minder inzit. Dit kan zijn kcal, maar dit kan ook suiker of vet zijn. Soms is de winst dus niet zo groot als je denkt. Daarnaast is het vaak zo dat we light (onbewust) als minder schadelijk ervaren en er meer van gaan eten... weg winst! Light producten kunnen zeker handig zijn, maar gebruik ze vooral doordacht.

Daarom een kort lesje verpakkingskunde. Op vrijwel iedere verpakking staat aangegeven wat er in zit: hoeveel kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten. Let altijd wel op of dit per 100 gram of per portie staat aangegeven. Vergelijk diverse soorten met elkaar. In eerste instantie kost het boodschappen doen je iets meer tijd, maar uiteindelijk kun je er wel veel (gezondheids)winst uit halen.'

Ingrid Omtzigt-van Steijn

06-55702087

www.nutrisupport.nl


Plaats je eigen zorgnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio