De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

De financiële bijdrages aan de zeesluis bij IJmuiden zijn vastgesteld!

Zeesluis IJmuiden (Foto: Topview luchtfotografie)
1 / 1
zoom out
ALKMAAR - "Geweldig", meldt het Amsterdamse oud Tweede Kamerlid (die vaak In Bergen aan Zee vertoeft) Gonny van Oudenallen wiens aangenomen motie het was: dat de zeesluis 12-16 jaar naar voren is gekomen!
De financiële bijdrages aan de zeesluis bij IJmuiden zijn vastgesteld. Door het slim aanbesteden en de lage rentestand zijn de kosten voor de sluis uiteindelijk in totaal €140 miljoen euro goedkoper uitgevallen. De oorspronkelijke bijdragen van de partners vallen hiermee lager uit. Voor de provincie Noord-Holland betekent dit een financiële meevaller van ruim €17 miljoen.

Na de nieuwe vaststelling draagt het Rijk in totaal € 565,19 miljoen bij aan de nieuwe zeesluis IJmuiden. De bijdrage van de provincie Noord-Holland is vastgesteld op € 39 miljoen. De bijdrage van de gemeente Amsterdam is daarmee vast komen te staan op €46,51 miljoen. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

De huidige zeesluis is aan vervanging toe aangezien de huidige Noordersluis bijna 100 jaar oud is. De sluis is bovendien te klein geworden voor de steeds grotere zeeschepen. Een nieuwe, grote zeesluis laat toe dat ook de nieuwe generatie zeeschepen vlot en veilig door het Noordzeekanaal kunnen varen. Zo kan de Amsterdamse havenregio haar internationale economische positie behouden en uitbouwen. In 2006 werd de motie van oud-Tweede Kamerlid Gonny van Oudenallen "deversnelde tweede zeesluis bij IJmuiden" met behulp van CDA, VVD en LPF aangenomen in de Tweede Kamer. "Mooie momenten zijn dit voor Amsterdam, Velzen, IJmuiden en heel Noord-Holland" aldus een trotse van Oudenallen.

Bron: Provincie NH 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 17 mei 2017


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio