De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Hi5Spirit - Feest van Pasen!

Hi5Spirir Paaswake foto 2 (Foto: Patrick Haring)
1 / 5
zoom out
HEILOO - Een uitdaging voor het Hi5spirit-team: met 20 jongeren naar de Paaswake! Het is gelukt en het werd een waar Paasfeest! Om half acht ’s avonds verzamelden we in de tuinzaal van het Julianaklooster. Daar hield Karin een inleiding om ons voor te bereiden op wat er komen ging. Kruisiging, opstanding, de kernbegrippen die horen bij Pasen, maar hoezo dan? Wat betekent het eigenlijk? Waarom stierf Jezus aan het kruis? En wat wil de opstanding van Jezus ons vertellen? We hebben erover gesproken in het kader van onrecht, vergeving en hoop en wat het eigenlijk met ons eigen leven te maken heeft. Daarna bekeken we een mooie, korte film “Het VlinderCircus”, waarin duidelijk werd hoe je leven kan veranderen als je bereid bent om op een andere manier te gaan kijken.
Toen was het tijd voor de Paaswake. Voor de jongeren een hele ervaring. We zaten net goed en wel in de grote kapel, toen de bisschop ons weer meenam naar buiten. Daar begonnen we rond een vuur, waar de nieuwe Paaskaars werd aangestoken. Vervolgens ontstaken we allemaal onze kaarsjes aan het Paaslicht en trokken samen weer de kerk in. De Paaswake duurde 2,5 uur en dat is lang voor tieners, maar ze waren voorbeeldig! Sommige jongeren vonden zelfs de a capella Gregoriaanse gezangen speciaal en 'gaaf'. De bisschop benadrukte in de preek dat diverse wereldleiders met macht en wapengekletter de wijsheid in pacht denken te hebben, terwijl het uiteindelijk draait om het hart en de ziel van de mensen; de ware kracht! Er werden twee volwassenen gedoopt en - net als bij de Kerstactiviteit in Den Bosch - gingen we met de hele groep naar voren ter communie, of voor de zegen als je nog niet was gedoopt en geen Eerste Heilige Communie had gedaan. De hele groep, niemand uitgezonderd, want iedereen hoort erbij tenslotte! Mooi hoor, zo’n grote groep tieners uit de regio, die vol vertrouwen de communie of de zegen ontvangt! Dat vond de bisschop ook.

Daarna was het tijd om Zalig Pasen te vieren. We maakten samen een prachtig en groot kampvuur en een heerlijk paasontbijt met paasstol, tulband, warme chocomel en slagroom. Toen was het tijd om eieren te zoeken. Er waren er wel 90 verstopt in het park van Onze Lieve Vrouw ter Nood en zoeken in het donker is een hele uitdaging. Gelukkig hadden we hulp van kleine zaklampjes. Twee aan twee gingen ze op pad. Het leken wel vuurvliegjes in het donkere park. Samen vonden ze 61 eieren. De rest bleef achter voor de Blauwe Zusters; konden die ook nog even gezellig eieren zoeken op Eerste Paasdag.

Het feest werd afgesloten om half twee ’s nachts met een vrolijke rondedans om het vuur. De jongeren kregen ook nog allemaal een paascadeautje mee: een boekje van het Nederlands Bijbelgenootschap “Marcus in gewone taal”, een geloofsdagboekje met daarop de tekst “Don’t be afraid to be yourself!”, waarin ze hun geloofsvragen een plekje kunnen geven, vragen waarvan de meeste in de toekomst beantwoord zullen worden. Verder een eierkaarsje, de DVD van “Het VlinderCircus”, de uitgeschreven tekst van de inleiding op de Paaswake en natuurlijk last-but-not-least lekkere chocolade-paaseitjes!
Zalig Pasen voor iedereen!

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 20 april 2017


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio