De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

101 Vrouwen uit de Bergense geschiedenis

(Foto: Bob Polak)
1 / 5
zoom out

BERGEN NH - Hét boek van dit moment is natuurlijk 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van Els Kloek. Dat roept de vraag op hoe het zit met Bergen. Tot 1001 vrouwen kunnen we waarschijnlijk niet komen, maar 101 opmerkelijke vrouwen uit de Bergense geschiedenis: dat moet lukken. Een eerste aanzet.

Er zijn drie voorwaarden. Bij de 101 vrouwen uit de Bergense geschiedenis moet het gaan om 1. vrouwen die zijn overleden; 2. om vrouwen die het meest opmerkelijk waren in de geschiedenis van Bergen; 3. en vrouwen die van betekenis waren voor het oorspronkelijke dorp Bergen (en dus niet voor de huidige gemeente).

Het kan gaan om dichters of schilders, tennissers, winkeliers, marktlui, molenaars, dieven, boeren, hoeren, zakenvrouwen, noem maar op. Op de een of andere manier moeten ze hier naam hebben gemaakt, al was het maar voor één dag.
Ik kwam voorlopig tot 31 opmerkelijke Bergense vrouwen. Dit is mijn eerste aanzet:

1. Jacoba van Beieren; 2. Else Berg; 3. Eva Besnyö; 4. Jeanne Bijlo; 5. Mies Bloch; 6. Tiny Boerrigter-Winder; 7. Marijke Crena de Iongh-Kooy; 8. Maaike van Domselaer-Middelkoop; 9. Matie van Domselaer; 10. Clara Eggink; 11. Etha Fles; 12. Gerda Goedhart; 13. Aleid Hemelrijk-Brandes; 14. Sientje ten Holt; 15. Tonny van der Horst; 16. Gertrud Leistikow; 17. Colette Metz-La Croix; 18. Marie van Reenen-Völter; 19. Bep Reijers; 20. Elisabeth de Roos; 21. J. Selleger-Elout; 22. Anke Servaes; 23. Wilhelmina Smit-van de Wall; 24. Margaretha Staal-Kropholler; 25. Tony Swaanswijk-Koek; 26. Charley Toorop; 27. Marie Troost; 28. Zusters Ursulinen (of minstens één van hen); 29. Marijcke Visser; 30. Ans Wortel; 31. Grietje Zwakman.
Minstens 70 vrouwen dus nog te bedenken. De negentiende eeuw is nog nauwelijks vertegenwoordigd. Heeft u aanvullingen? Geef hun namen aan mij door met liefst een korte toelichting (pbj@xs4all.nl). Op die manier komen we tot een Longlist van hopelijk meer dan 101 opmerkelijke vrouwen. Dan komt het moeilijkste: wie mag doordringen tot de Shortlist van 101 vrouwen van de Bergense geschiedenis?

Als we die eenmaal hebben samengesteld, leggen we die voor aan Kees Wieringa van Museum Kranenburgh. Ruimte genoeg toch in dat nieuwe museum voor een expositie over de 101 meest opmerkelijke vrouwen uit de Bergense geschiedenis met daarbij lezingen, een overzichtsboek, brochures, rondleidingen, noem maar op.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 18 februari 2013


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio