De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Duinbericht: the voice of Holland

(Foto: boswachter)
1 / 1
zoom out

ALKMAAR - De merel is ongetwijfeld de bekendste en mooist zingende vogel van ons land. De merelman heeft mooie zwarte veren, fel oranje snavel en helgele oogringen. Engelsen noemen hem daarom “Blackbird”. Vrouwtjes en jongen bruiner gekleurd, van aard tot roodbruin met donkere spikkels op de onderkant. Zo hebben ze een goede schutkleur en vallen ze niet op tussen de bladeren op de bosgrond of in tuinen.

De mannetjes beginnen al vanaf februari te zingen. Vroeg in de morgen en avonds zijn ze te horen en te zien op daken en in boomtoppen. Het zijn goede zangvogels, melodieus, muzikaal, helder en ze zingen lang. Ook als de vrouw op haar eieren zit zingt de merel, vaak vanaf een goed uitkijkpunt. Als er gevaar dreigt laat de vogel een kort ”tsjik- tsjik”of “pink-pink” horen. Bijvoorbeeld als er een sperwer in de buurt is. Ze stoppen met de alarmroep als het gevaar is geweken.

Tijdens de balts rent de man met gespreide staart en vleugelveren door de tuin en in het bos om z`n territorium te beschermen. Ook tegen kleinere vogels. In de natuur bouwt, voornamelijk de vrouw, het nest in boom of struik, niet meer dan twee meter boven de grond. In stad of dorp vinden we nesten onder afdaken, in goten, op planken of op het raamkozijn.

Ze eten wormen, insecten, zaden, bessen en huiden de tuin vrij van slakken. Ze hippen over de grond en gooien bladeren en mos omhoog om te zien of er iets te eten onder ligt. De merel is een “oogjager”. Ze moeten de prooi echt zien. Ze houden daarom vaak de kop wat scheef omdat de ogen aan de zijkant van de kop zitten. In de winter eten ze vaak gevallen fruit en bessen en leven dan soms in groepen met andere lijsterachtigen. Onverteerde zaden braken ze in een soort braakbal weer uit en zorgen zo voor verspreiding van struik en plant. In de wintertuin eten ze broodkruimels en zitten op de voertafel. Wil je ze s `winters in de tuin houden? Ruim dan afgevallen blad niet op, hier ligt altijd iets eetbaars onder voor de merel.
 

Ben Hopman, boswachter.


 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 19 december 2012


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio