De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Duinbericht; overlast voor boswachters stijgt

(Foto: boswachter)
1 / 1
zoom out

ALKMAAR - De boswachter ervaart meer overlast van recreanten. Vooral mountainbikers veroorzaakten het afgelopen jaar meer overlast.

 

In het Noordhollands Duinreservaat werken 18 PWN-boswachters elke dag in dienst van de natuur en recreatie. Dit betekent het regelen van het onderhoud van het gebied, het begeleiden van natuurherstelprojecten, het geven van voorlichting en het houden van toezicht. Helaas is de overlast van vooral de mountainbikers het afgelopen jaar toegenomen.Toegenomen overlast

Helaas is het laatste jaar de overlast van recreanten richting de boswachter toegenomen. Mensen met loslopende honden, trimmers zonder duinkaart en mountainbikers die zich niet houden aan de regels, reageren dit regelmatig verbaal af op de boswachter. Het afgelopen jaar is helaas drie maal sprake geweest van belediging en zelfs bedreiging van de boswachters door een mountainbiker die de fout in ging. PWN vindt dit onacceptabel en doet in dit soort gevallen altijd aangifte bij de politie. De dader mag zich bij de rechter verantwoorden.

Respect

Deze ontwikkeling is besproken in een klankbordgroep waarin MTBers, wandelaars en natuurbeschermers al bijna 10 jaar lang de ontwikkelingen van het mountainbiken op de onverharde paden volgen. Zonder uitzondering vindt iedereen dit gedrag onaanvaardbaar. De vertegenwoordigers van de MTBers hebben toegezegd in eigen kring op te roepen tot wederzijds respect zodat de boswachter zijn (of haar) werk kan doen en alle recreanten kunnen blijven genieten van onze prachtige duinen. Daar doen we het voor!

Per jaar bezoeken wordt het natuur- en duingebied van PWN zo’n 4 miljoen keer bezocht. De boswachter is blij met die bezoeken en zorgt er mede voor dat iedereen kan genieten op zijn of haar manier. Toezicht is wel nodig. Niet alleen om de natuurbelangen te beschermen, maar ook om overlast door mensen die zich niet aan de regels houden aan te pakken. De PWN- boswachters zijn hier goed voor getraind. en hebben de bevoegdheid om zo nodig een proces verbaal te geven.

Jan van der Meij
Manager Natuur&Recreatie

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 04 december 2012


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio