De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Duinbericht: 50 tinten groen

(Foto: boswachter)
1 / 1
zoom out

ALKMAAR - De titel had ook kunnen zijn; 50 tinten grijs, maar die was al bezet. Grijs vanwege de typische najaarse dagen. Overwegend bewolkt, motregen en mist. Voor veel mensen redenen om maar binnen te blijven. De tinten grijs maken van de natuur echter weer een heel ander landschap. Contouren vervagen en de duinen lijken als golvende lijnen in elkaar over te gaan opgevuld door zeedamp en mist. Een mystieke omgeving.


Mocht je denken, dat nu het herfst is, er geen groen meer te vinden is moest je nog maar eens denken. De meeste struiken en bomen veranderen in fel geel, rood tot soms diep bruin. De hele zomer waren ze groen. En met het vallen van de bont gekleurde bladeren lijkt ook het groen te verdwijnen. Maar niets is minder waar. Moeder natuur is zuinig op haar favoriete kleur.
 
Maar wat is er dan nog aan groen te vinden zult u zich afvragen. Kort door de bocht; kom dit weekend maar kijken. Er is zelfs een groene route! Maar even zonder gekheid ik bedoel natuurlijk de talloze planten en mossen die groen blijven in de winter.
 
Een van die planten of liever plantjes is de Pyrola rotundifolia. Alleen al het uitspreken van de naam is een feestje. De Nederlandse naam is Rond wintergroen. En zoals de naam al doet vermoeden blijft ze groen tijdens de ‘grijze’ dagen. In het duin komt ze op veel plekken, vaak verscholen onder de kruipwilg, nog volop voor. In andere delen van het land niet of nauwelijks. Het is een van de tinten groen, die ons tijdens de grijze dagen herinneren aan al het groen wat zo zichtbaar is in de zomer.
 
En mocht u deze tint groen niet kunnen vinden, schraap eens met uw nagel een klein stukje bast van uw beukenhaag of krentenboompje en zie welke kleur er tevoorschijn komt. Groen is leven!
 

EvertJan Woudsma, boswachter.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 20 november 2012


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio