kies plaats
zoek
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

College investeert in educatie

BERGEN NH - Gemeente Bergen blijft ook in de toekomst investeren in kunst en cultuur. In de cultuurnota voor 2012 - 2015 geeft het college van Bergen aan deelname van inwoners en bezoekers aan culturele activiteiten te stimuleren. Daarnaast wil het college kunst- en cultuureducatie bevorderen. Ook worden er twee kunstobjecten in de gemeente gerealiseerd. Voor het tot stand komen van de nota zijn dertig sleutelfiguren uit en nabij het Bergense culturele veld geraadpleegd. Op 2 februari neemt de raad een besluit.

Het totale kunst- en cultuurbudget bedraagt 1.450.000 euro per jaar. Hiervan ontvangen de drie bibliotheekvestigingen gezamenlijk, jaarlijks, bijna 800.000 euro. Er wordt eenmalig 30.000 euro extra beschikbaar gemaakt voor het bevorderen van de kunst- en cultuureducatie. Dit is nodig om samen met lokale kunstenaars, inwoners en het onderwijs een tijdelijk kunstwerk in de openbare ruimte te realiseren. Voor kunst- en cultuurevenementen is een budget beschikbaar van gemiddeld 40.000 euro per jaar. Vertegenwoordigers van alle kunstdisciplines kunnen een subsidie aanvragen uit dit budget.

Nieuw-Kranenburg

Een van de omvangrijkste ontwikkelingen op het gebied van cultuur is het samengaan van een aantal culturele instellingen in Nieuw-Kranenburg (Kranenburgh, Sterkenhuis, Kunstuitleen, KCB). Het centrum biedt tentoonstellingen en exposities, een auditorium, een museumwinkel en museumcafé, ruimte voor kunstenaarsverenigingen en een aparte ruimte voor cultuureducatie. Het centrum gaat op termijn een spilfunctie vervullen in onze gemeente door onder andere aanbod van cultuureducatieve activiteiten en behalve het versterken van de culturele instellingen in de drie kernen ook samenwerking zoeken op regionaal niveau. Nieuw Kranenburg ontvangt jaarlijks 500.000 euro subsidie. In 2013 opent het centrum voor kunst, cultuur en natuur haar deuren.

Kunst in de klas

De gemeente ondersteunt het onderwijs bij het maken van een cultuureducatief programma zodat alle basisschoolleerlingen jaarlijks een tentoonstelling, concert of theatervoorstelling kunnen bezoeken. Ook komen er kunstenaars langs in de klas. In 2012 gaat de gemeente samen met het onderwijs en buurtbewoners een kunstproject opzetten om een kunstwerk te realiseren dat in de zomermaanden in de buurten staat.

Nieuw is dat er een budget van 10.000 euro is vrijgemaakt om de initiatieven van amateurgezelschappen, zoals koren, toneelverenigingen maar ook schilderclubs, te ondersteunen. De gemeente ziet de amateurverenigingen als een belangrijke bindende factor binnen de gemeenschap en spreekt met dit initiatief haar waardering hiervoor uit.

Basisaanbod

Tot het basisaanbod aan culturele voorzieningen in de gemeente Bergen behoren: de bibliotheek, Nieuw-Kranenburg, het museum van Egmond, het muziekaanbod van de International Holland Music Sessions, Filmhuis Cinebergen, de Kunst10daagse, cultuureducatie voor basis- en voortgezet onderwijs en muziekonderwijs. Tevens ontvangt een aantal instellingen, waaronder het slotkapel, jaarlijks subsidie.

Bij de beoordeling van subsidieaanvragen wil de gemeente meer gebruik maken van de kennis van het culturele veld. Hiervoor wordt onderzocht of de bestaande Adviescommissie voor Beeldende Kunst kan worden omgevormd tot een adviesorgaan dat meewerkt aan de beoordeling en evaluatie van culturele activiteiten die worden gesubsidieerd.

Reacties
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Meer artikelen
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
Afslag A9 bij Heiloo biedt kansen voor regio
Bekijk de resultaten
Agenda

Meer agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio