De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Korter wachten op MRI-scan in MCA

ALKMAAR - Drie weken of langer wachten op een MRI-onderzoek: binnenkort is dat verleden tijd, zegt het Medisch Centrum Alkmaar. Dat is te danken aan de derde 'onderzoekstunnel' die het Alkmaarse ziekenhuis deze week in gebruik genomen geeft. Na scholing van personeel hoopt het MCA, uitgaande van een gelijkblijvende vraag, de wachttijd te hebben gereduceerd tot hooguit een week. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, magnetische resonantie-beeldvorming.

Een MRI-scan ziet er uit als een smalle tunnel waarin iemand kan liggen. De scan maakt driedimensionale beeld van het binnenste van het lichaam, zonder dat er een opening in het lichaam gemaakt hoeft te worden.Zo kunnen onder andere tumoren, ontstekingen, rughernia's en gewrichtproblemen worden opgespoord. De nieuwe MRI-scan is voorzien van de laatste technische aanpassingen. Zo kan het onderzoek prettiger verlopen, omdat de tunnel korter en de opening breder is. De vraag naar MRI-onderzoek door pati?nten en huisartsen is de laatste tijd erg toegenomen.

De wachttijd liep daardoor begin dit jaar op tot gemiddeld drie weken, maar soms ook zeven weken bij complexe aandoeningen, zoals schouderblessures waarbij contrastvloeistof moet worden ingespoten.Intensiever gebruik van de twee 'oude' MRI-scans bleek niet mogelijk. Om het oplopen van de wachtlijsten zoveel mogelijk te beperken, draaide het ziekenhuis al een tijdje MRI-programma's van zeven uur 's morgens tot elf uur 's avonds. ,,Dat betekende niet alleen aanzienlijke druk op het personeel, maar ook op de apparatuur'', zegt Paul Algra, hoofd radiologie van het MCA. ,,Met de komst van de derde MRI-scan kunnen we de patiënt sneller duidelijkheid geven over de aard van zijn klachten.

''Voorwaarde voor het terugbrengen van de wachttijd tot een week is wel dat de vraag naar MRI-diagnostiek niet nog verder groeit, zegt een woordvoorster van het MCA. Over een paar weken moet het verkorten van de wachttijd te merken zijn. Dan is het personeel geschoold en kan de derde MRI-scan in gebruik worden genomen.


Plaats je eigen zorgnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio