kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Korter wachten op MRI-scan in MCA

ALKMAAR - Drie weken of langer wachten op een MRI-onderzoek: binnenkort is dat verleden tijd, zegt het Medisch Centrum Alkmaar. Dat is te danken aan de derde 'onderzoekstunnel' die het Alkmaarse ziekenhuis deze week in gebruik genomen geeft. Na scholing van personeel hoopt het MCA, uitgaande van een gelijkblijvende vraag, de wachttijd te hebben gereduceerd tot hooguit een week. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, magnetische resonantie-beeldvorming.

Een MRI-scan ziet er uit als een smalle tunnel waarin iemand kan liggen. De scan maakt driedimensionale beeld van het binnenste van het lichaam, zonder dat er een opening in het lichaam gemaakt hoeft te worden.Zo kunnen onder andere tumoren, ontstekingen, rughernia's en gewrichtproblemen worden opgespoord. De nieuwe MRI-scan is voorzien van de laatste technische aanpassingen. Zo kan het onderzoek prettiger verlopen, omdat de tunnel korter en de opening breder is. De vraag naar MRI-onderzoek door pati?nten en huisartsen is de laatste tijd erg toegenomen.

De wachttijd liep daardoor begin dit jaar op tot gemiddeld drie weken, maar soms ook zeven weken bij complexe aandoeningen, zoals schouderblessures waarbij contrastvloeistof moet worden ingespoten.Intensiever gebruik van de twee 'oude' MRI-scans bleek niet mogelijk. Om het oplopen van de wachtlijsten zoveel mogelijk te beperken, draaide het ziekenhuis al een tijdje MRI-programma's van zeven uur 's morgens tot elf uur 's avonds. ,,Dat betekende niet alleen aanzienlijke druk op het personeel, maar ook op de apparatuur'', zegt Paul Algra, hoofd radiologie van het MCA. ,,Met de komst van de derde MRI-scan kunnen we de patiënt sneller duidelijkheid geven over de aard van zijn klachten.

''Voorwaarde voor het terugbrengen van de wachttijd tot een week is wel dat de vraag naar MRI-diagnostiek niet nog verder groeit, zegt een woordvoorster van het MCA. Over een paar weken moet het verkorten van de wachttijd te merken zijn. Dan is het personeel geschoold en kan de derde MRI-scan in gebruik worden genomen.


0 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats je eigen zorgnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio