De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Buitenlands bezoek voor Tweemaster

De gasten uit de Oekraïne kijken verbaasd en geïnteresseerd toe, hoe Isabel (r) zonder probleem meedoet in de klas. (Foto: Theo Annes)
1 / 1
zoom out

HEERHUGOWAARD - Afgelopen week ontving basisschool De Tweemaster aan de Onyx 89 enkele gasten uit de Oekraïne. Zij bezochten een klas, waarin ook blinde kinderen zitten. Hier heel gewoon, in de Oekraïne nog steeds een moeilijke zaak.

Het bezoek van de groep mensen uit Oekraïne, ouders, onderwijzers, mensen van de universiteit en beleidsmakers, maakt onderdeel uit van een driejarig project Sunshine. Het doel van dit project is de verbetering van de kwaliteit van leven van kinderen met een visuele beperking in de Oekraïne. Hiervoor werkt Koninklijke Visio (expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen) samen met ProForKids (stichting humanitaire projecten kindertehuizen Oekraïne), medewerkers van de regionale staatsadministratie voor opvoeding en wetenschap in Chernigiv en Donetsk en het ministerie van onderwijs en wetenschappen in Oekraïne.

De groep van 12 mensen uit de Oekraïne was op werkbezoek bij Visio in Heerhugowaard. In de Oekraïne gaan slechtziende en blinde kinderen naar speciale internaten, terwijl hier in Nederland veel kinderen naar de reguliere basisschool gaan. De bezoekers waren geïnteresseerd in hoe dat hier in zijn werk gaat en konden zich er nog niet zoveel bij voorstellen. Daarom bezochten ze een aantal scholen in Noord-Holland waar een blind of slechtziend kind op school zit. Zo ook de blinde Isabel in groep 6 van De Tweemaster.

Verschillen

De gasten, waarvan ook een moeder van een blinde zoon, namen gedurende ongeveer een half uur achterin de klas plaats om te kijken en gingen daarna in gesprek met Isabel en haar moeder Astrid en leerkracht Bruna Mallei. Bruna: "Het was een heel bijzondere ochtend, zowel voor de mensen uit de Oekraïne als voor ons. De verschillen zijn namelijk enorm: Isabel gaat in haar eigen omgeving naar school en heeft vriendinnen in de buurt, terwijl de kinderen in de Oekraïne naar een internaat gaan.

Isabel heeft allerlei hulpmiddelen tot haar beschikking, daar hebben ze niks. Om een voorbeeld te geven: Isabel heeft een braille-typemachine en een laptop met braille-leesregel tot haar beschikking. De gasten uit de Oekraïne hadden beide nog nooit gezien. De kinderen op het internaat prikken met een prikpen puntje voor puntje in een papier, soms tot de blaren op hun handen staan."

Tranen

Met betraande ogen verlieten de Oekraïeners de school, nadat ze hadden gezien hoe het óók kan. Astrid: "Wij beseffen ons nu extra goed hoe goed alles hier geregeld is. Waarvan ze nog het meeste onder de indruk waren, was het feit dat Isabel gewoon deel uitmaakt van de samenleving. Daar zitten eigenlijk alle mensen met een beperking in een internaat of tehuis. Daarnaast vroegen ze zich ook af of andere ouders het wel goed vinden dat er een blind meisje bij hun kind in de klas zit. Tja, dat vindt iedereen hier heel gewoon."

Missen

Isabel vond het wel spannend dat de mensen naar haar kwamen kijken en wilde ze graag van alles laten zien. Ze vindt het onbegrijpelijk dat niet alle kinderen net zoals zij naar een gewone school kunnen.

Maar wat haar nog het meest bezighoudt is dat die kinderen maar een paar keer per jaar naar huis gaan: "Missen die kinderen hun ouders niet verschrikkelijk?"

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 28 juni 2011


Plaats je eigen nieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
Het strand en de duinen moeten aanlijngebied voor honden worden
Er kan niet meer gestemd worden op deze stelling.
Bekijk de resultaten
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio