De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Jubileumeditie Groninger Pianofestival voor Suzukileerlingen

Groninger Pianofestival (Foto: VRIJDAG)
1 / 1
zoom out
GRONINGEN - Op vrijdag 14 en zaterdag 15 april is de jubileumeditie van het Groninger Pianofestival bij VRIJDAG. Het succesvolle festival bestaat namelijk 10 jaar! Twee keer veertig leerlingen spelen en studeren een dag onder leiding van vijf pianodocenten volgens de Suzukimethode. Het festival wordt georganiseerd door de Stichting Muziek Atelier in samenwerking met VRIJDAG en het Prins Claus Conservatorium. Drijvende kracht achter het festival is initiator en organisator Joëlle Doll in samenwerking met Grietje Meter. Slotconcerten 14 en 15 april 17.00 uur, VRIJDAG Concertzaal, Sint Jansstraat 7. De entree is vrij, maar reserveren is gewenst: groningerpianofestival@hotmail.com.

Programma

Tijdens het festival krijgen de deelnemers les volgens de Suzukimethode, afgewisseld met workshops orgel, muziek en illustratie, oude dans en muziek. Voor beginners is er een speciaal programma van een halve dag. De vergevorderde leerlingen volgen masterclasses van onder anderen Robert Harris en Gerben Makkes van der Deijl. In opdracht van het Groninger Pianofestival heeft componiste Heleen Verleur speciaal voor deze jubileumeditie een stuk gecomponeerd voor 15 pianisten op 5 piano's genaamd “pianodieren” Uiteraard ontbreekt het peerd van ome Loeks niet! Aan het einde van de dag treedt elke deelnemer tijdens het slotconcert in verschillende bezettingen op. De première van de “pianodieren” zal plaatsvinden tijdens het slotconcert van zaterdag 15 april.

Suzukimethode

De Suzukimethode is in Japan ontwikkeld door dr. Suzuki. Kinderen komen al vanaf hun derde jaar op een speelse en natuurlijke wijze met muziek in aanraking. Het uitgangspunt van dr. Suzuki is dat alle kinderen in staat moeten worden gesteld hun muzikaliteit naar vermogen te ontwikkelen. Deze manier van leren is vergelijkbaar met de wijze waarop een kind leert spreken. Met de Suzukimethode wordt het gehoor gescherpt, het geheugen getraind en de motoriek ontwikkeld. Deze benadering vereist een intensieve ouderparticipatie. De ouders begeleiden hun kinderen actief tijdens het Groninger Pianofestival.

Stichting Piamore

Speciaal voor deze jubileumeditie heeft Stichting Piamore een piano ter beschikking gesteld die beschilderd zal worden door alle deelnemers onder leiding van illustrator Charles Michels. De piano zal een mooie plek krijgen in de stad Groningen.

Slotconcerten

De slotconcerten zijn gratis toegankelijk voor alle belangstellenden en vinden plaats op vrijdag 14 en zaterdag 15 april om 17.00 uur bij VRIJDAG. Plaatsen zijn beperkt dus reserveren is gewenst. Voor reserveren kunt u mailen naar groningerpianofestival@hotmail.com. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 06 april 2017


Reageer via Facebook
Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »