De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Voederbieten voor lampionnen

(Foto: , Archieffoto KVVV)
1 / 1
zoom out

GRONINGEN -

Op zaterdag 2 november is het weer zo ver: tussen elf en één uur worden er gratis voederbieten uitgedeeld. School kinderen kunnen uit  deze bieten een Sint-Maarten lampion snijden en daarmee langs de deuren gaan op elf november. De Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken organiseert traditiegetrouw actie. “Het is een oud gebruik in Groningen,” zegt Hein Bekenkamp, één van de organisatoren.

Zelf liep Bekenkamp vroeger ook met een voederbietlampion door de straten. “Ja, dat herinner ik me nog wel. Mijn vader hielp me met het uithollen van de biet.”

Aardigheid
Hij heeft er op die manier ook meer aardigheid aan bij het uitdelen van de bieten. “Soms komen er ouders langs die het zich herinneren dat ze vroeger ook met een voederbietlampion liepen. Vooral plattelandskinderen liepen er vroeger veel mee. Die konden natuurlijk makkelijker aan voederbieten komen dan kinderen uit de stad.” 

Sponsoren
Er is geen subsidie voor deze actie. “We regelen al jaren geld via sponsoren. We spreken aan het begin van het jaar af met een teler om op een veld zeshonderd bieten te zaaien. Dat doen we nu al elf jaar zo. Dit jaar hebben we een teler uit Onnen.” 

Uitdeeldag
Op zo’n gratis uitdeeldag worden er ongeveer vierhonderd voederbieten uitgedeeld. Bij de voederbieten worden ook foldertjes uitgedeeld met informatie hoe de kinderen er een lampion van kunnen maken. Op de website is de informatie ook te vinden. “Tussen de veertig en vijftig voederbieten zien we terug als lampion bij de wedstrijd en daar zit vaak erg veel moois tussen.” 

Martinikerk
Kinderen kunnen namelijk met hun voederbietlampion op acht november om half vijf naar de Martinikerk komen. Elke deelnemer krijgt een surprise en de voederbietlampionnen worden gekeurd. 
De organisatie geeft als tip om een kaars of waxinelichtje te gebruiken, deze scoren hoger bij de jury dan een elektrisch lichtje. Tijdens de jurering worden Sint Martinusliedjes gezongen, de teksten van deze liedjes staan ook in het uitgedeelde foldertje. 

Truc
Daarnaast zal het verhaal over Sint Martinus verteld worden en wordt er warme chocolademelk geschonken. Na de prijsuitreiking om kwart over vijf mogen de kinderen hun voederbietlampion mee naar huis nemen om daarmee op elf november langs de deuren te gaan, maar hoe een biet lang houdbaar blijft? “Daar is een truc voor. Je moet er na het uithollen even een natte handdoek in leggen, dan gaat hij niet stinken.” 

Traditie
Niet alleen in Groningen is deze traditie in gebruik maar ook in Friesland en Ost-Friesland, net over de grens. “Utrecht claimt de Sint-Maarten stad te zijn en wil het gebruik laten inburgeren, maar in Groningen hoeven we er geen moeite voor te doen. Het is hier een zoals we dat zeggen Immaterieel Cultureel Erfgoed.  Dit mogen we dus niet wegbezuinigen, het is een mooie traditie,” zegt Bekenkamp. 


Reageer via Facebook
Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »