De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

'Breien is relax'

1 / 3
zoom out

GRONINGEN -

Huisvrouwen en studenten, jong en oud, velen hebben als hobby breien en haken. Speciaal voor deze dames zijn er de brei en haakdagen in de AA-kerk. Vrouwen komen samen en wisselen ideeën uit, de voorraad wol en materialen wordt aangevuld én er wordt gekletst. “Breien is relax, de mensen zijn aardig en helpen elkaar”, zegt organisator Janet Vermist.

“Het is een sociale gelegenheid. Ook op internet en social media zijn de breiers actief. Op de speciale Amerikaanse breiwebsite Ravelry.com zijn ook veel Nederlandse breiers te vinden. Voor deze mensen is ons event ook een soort meeting place omdat velen zich hier verzamelen”, zegt Vermist.
Janet Vermist van Second Events kwam zelf met het idee om dit evenement, dat  in het voorjaar in Nieuwegein plaatsvindt, naar Groningen te halen. “Ik woon hier in de buurt en wou iets opzetten. In het noorden zijn ook erg veel breiers.”

Geen tijd
Zelf breit ze daarentegen niet zoveel. “Ik heb er helaas niet veel tijd voor, maar ik organiseer de events ook liever.”

Organisatie
De organisatie kost daarentegen veel tijd: ruim een half jaar. Er moet niet alleen promotie gemaakt worden om bezoekers uit te nodigen maar ook moeten er standhouders geregeld worden. 
Eén van die standhouders is Nienke de Haan, van Haak en Breiatelier Kreatiks in Groningen. 

Sjaal
“Het is erg bijzonder om op dit evenement te staan, het is heel anders dan een standaard hobbybeurs. Iedereen heeft verstand van breien en haken en daardoor doe je ideeën op. Laatst zag ik bijvoorbeeld nog iemand met een mooie sjaal. Ik heb daarvan het patroon gevraagd en gekregen, zodat ik daar zelf ook wat mee kan gaan doen. Op een evenement als dit kan je uitgebreid vertellen over je passie en is het een belangrijk evenement om te netwerken. Veel mensen die je op andere beurzen ziet, kom je hier ook weer tegen.  Niet dat ik veel naar evenementen ga, maar hier in Groningen moest ik bij zijn. Groningen is een bruisende stad en dat moet iedereen weten, er zijn veel handwerkers in Groningen.” vertelt De Haan.

Sfeer
De keuze voor de locatie was niet zo moeilijk. “We hebben voor de Der Aa-kerk gekozen omdat het een evenementenkerk is. De sfeer past bij ons evenement en bovendien is hier nog nooit een brei en haakevent geweest”, zegt Vermist. 

Haakwerkjes
De kerk bevindt zich op een goed bereikbare locatie in de stad. Om het helemaal makkelijk te maken is de weg ernaar toe versierd. “Vanaf het centraal station loop je via de Folkingestraat naar de kerk. De winkels die je onderweg tegenkomt hebben we brei en haakwerkjes gegeven en die hebben ze opgehangen of neergezet. Mensen hoeven alleen maar de werkjes te volgen om bij de kerk uit te komen.”

Vernield
Helaas zijn veel werkjes binnen gehaald in verband met de regen, maar ook is er veel vernield of meegenomen. “Zonde dat dat soort dingen gebeuren. Vanmiddag gaan we proberen om weer wat op te hangen,” zegt Vermist. 

Queen van de briochesteek
Voor iedereen is er wat te doen. Zo zijn er workshops. “De workshops worden gegeven door een aantal breicelebs. Bijvoorbeeld Nancy Marchant uit Ierland. Zij is de queen van de briochesteek, in het Nederlands de patentsteek genoemd. Zij geeft een workshop over kleurcombinatie en technieken. 
Daarnaast komen The Dutch Knitters. Hun specialisme ligt bij de technieken uit het noorden, dus Estland, Noorwegen en Zweden”. 

Schaduwbreien
Leslie Eisinger komt ook een workshop geven. Ze deed mee aan de ‘Beeld van Beatrix’ wedstrijd van de NOS. Ze werd gekozen uit tweeëntwintighonderd inzendingen en was met de laatste vijfenzestig werken te bezichtigen in Paleis het Loo en Soestdijk. “Mijn stijl is vrij uniek en wat ik maak is vrij technisch. Dat wil ik andere mensen graag leren in de workshops die ik geef,” zegt Eisinger. 
Ze geeft de workshops slipsteken en schaduwbreien en kleurenbreien in tien technieken. De stijlen van bezoekers noemt Eisinger niet erg verschillend. “Iedereen breit of haaks technisch op een vergelijkbare manier. De stijlen zijn vaak wel verschillend. De één doet het op de traditionele manier en de ander heeft moderner werk.”

Inspiratie 
Eisinger vind het interessant om nieuwe dingen te leren. “Misschien gebruik ik het wel als inspiratie voor eigen werk. Ik heb al wat leuke dingen gezien. Ik wil me er eerst meer in gaan verdiepen, dan zie ik wel verder”.

Handwerken zonder grenzen
Twee dames uit Sneek hadden de advertentie in de HZG (Handwerken zonder Grenzen) gelezen en besloten om heen te gaan. “Een schitterende beurs met veel bezoekers, dat had ik niet verwacht”, merkt een van de dames op. Eén van de dames haakt en de ander breit, zo vullen ze elkaar goed aan. “Eerst doen we een rondje langs de stands om te zien wat er allemaal is en daarna gaan we besluiten of we iets gaan kopen.”

Nog een editie?'
Of er volgend jaar weer een editie komt weet Vermist nog niet. “We krijgen veel respons en de voorverkoop ging goed. Zolang iedereen het leuk vind, proberen we door te gaan. In Nieuwegein hadden we acht- á negenhonderd bezoekers per dag, of we dat hier gaan halen weten we niet, maar ik hoop het”, zegt Vermist. 
Mocht er wel een volgende editie komen dan gaan de dames uit Sneek volgend jaar weer. “Soms moet je ook een jaartje overslaan om het jaar erop meer nieuwe dingen te zien, maar dit evenement is wel heel erg gezellig om te bezoeken.”


Reageer via Facebook
Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »