De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

'Hier kijk ik naar uit'

1 / 1
zoom out

GRONINGEN -

Brian op de Dijk loopt stage bij Dichtbij Groningen en is een groot liefhebber van muziek en theater. Hij bladerde door de theatergidsen van Martiniplaza en de Oosterpoort/Stadsschouwburg en stelde zichzelf de vraag; ‘Waar kijk ik het meest naar uit komend seizoen?’. Brian is niet bekrompen. Hij houdt van Frans Bauer maar ook van de pianobroers Jussen.

Ik ben een enorme liefhebber van muziek en musicals. Zo viel mijn blik meteen op Sandra van Nieuwland, ze deed vorig seizoen mee aan The Voice of Holland en verbrak records door met 5 nummers in de Single Top 100 op 1 te staan. Deed ze vorig seizoen nog een clubtour, nu gaat zelangs alle theaters van Nederland, ook de Oosterpoort doet ze aan. Ik was bij de clubtour en heb enorm genoten, nu de single ‘Hunter’ uit is ben ik benieuwd naar het nieuwe album met eigen geschreven nummers in plaats van covers en of ze de theaters ook weer plat speelt.

Ook de 3JS pakken me met hun mooie teksten en melodieën. Net van bezetting veranderd en klaar voor het nieuwe theaterprogramma, waarin ze de verhalen vertellen die bij de liedjes horen.

Wouter Hamel volg ik al vanaf het begin, rond 2007. Zijn nummers blijven vernieuwen en je ontdekt nooit iets wat hetzelfde klinkt, maar toch hoor je dat het Wouter is, dat is zijn kracht. 

Wat mensen niet van mij verwachten is dat ik klassiek op zijn tijd ook erg mooi vind, geen hele zware klassiek, maar de piano-broertjes Jussen spraken mij enorm aan. Arthur komt naar Groningen om mee te spelen met ‘Symphonie Fantastique’, ik ben erg benieuwd!

Frans Bauer is dit seizoen, lijkt, drukker dan ooit. Met een nieuwe single, die ook in het Duits uit gaat komen, een nieuw tv-programma en alsof hij het nog niet druk genoeg heeft zal hij ook weer door het land reizen langs theaters om er weer een feest van te maken. Ook Martiniplaza krijgt weer een bezoekje van de altijd gezellige Frans.

Lachen is gezond zegt men. Dus ik bezoek ook graag cabaretprogramma’s. Dit seizoen kijk ik uit naar Jochem Myjer, favoriet van heel Nederland lijkt wel. Na zijn ziekte vorig jaar is hij nu kei en keihard terug om te knallen in de theaters. 

Afgelopen week zag ik Ali B op tv met zijn voorstelling van vorig seizoen. Met zijn verhaal over zijn verslaving en hoe je daarvan af komt, dat je een computer bent met programma’s en dat je bij het wissen van een programma gelijk een nieuw programma, het tegenovergestelde, weer moet installeren, raakte mij enorm. Vooral toen ik de tranen in zijn ogen zag, dan weet je dat het een verhaal is dat waargebeurd is. Ali B is dus niet alleen een grapjas zoals we hem zien op TV bij op Volle Toeren of in The Voice of Holland, maar hij kan dus ook enorm serieus zijn.

Ik moet altijd enorm lachen om Paulien Cornelisse, pas nog bij De Wereld Draait Door in een nieuwe taalrubriek. Zij vertelt de taalfeiten en fouten op een droge manier, waardoor ik dan weer in de lach schiet. Dat heb ik ook bij Jandino Asporaat, hij hoeft maar iets te doen of ik moet al lachen. In het theater verrast hij de mensen steeds opnieuw met sketches of ineens een serieus lied over zijn vader, dit seizoen met een, zoals hij noemt, revue. 

Veldhuis & Kemper zijn niet alleen goed in cabaret maar ook in het maken van liedjes. Op de kop af 10 jaar geleden hadden ze een dikke hit met ‘Ik wou dat ik jou was’. In hun nieuwe programma ‘Onder de Douche’ houden ze zich ook weer bezig met dubbelzinnige liedjes. 

Zoals ik al zei spreken musicals en theatervoorstellingen mij ook aan. Dit seizoen bijvoorbeeld Bram van der Vlugt en Jenny Arean in On Golden Pond. Bekend als film die 3 oscars won. In het verhaal wordt Norman (gespeeld door Bram, die 28 mei zelf 80 wordt) 80 jaar. Hij nodigt zijn dochter en haar verloofde en stiefzoon uit. Al snel krijgt Norman een goede band met de stiefzoon van zijn dochter die zij zelf nooit hebben gehad. Het gebeurt vaker dat films herschreven worden voor in het theater. Zo ook met Haar Naam was Sarah (foto). De film, die speelt in de Tweede Wereldoorlog, heb ik inmiddels twee keer gezien. Hij raakt me keer op keer. Vooral het moment met Sarah en haar broertje die ze verstopt in de kast, erg heftig. Ben benieuwd hoe dit in het theater gebracht gaat worden.

Tijdens de Uitmarkt in Amsterdam hebben we ook al veel musicals van komend seizoen kunnen zien. Bijvoorbeeld Love Story met Freek Bartels en jong talent Celinde Schoenmaker, Sonneveld de Musical waarin Wim Sonneveld gespeeld wordt door Tony Neef, Little Voice waarin de kleine vrouw met de grote stem speelt, Suzan Seegers. Zij kan echt alles zingen, ik was enorm onder de indruk van haar kunnen. Dan zingt ze een klein liedje van Toon Hermans, dan een nummer in haar dialect, dan knalt ze met een nummer uit 'Wicked' of zingt ze 'Rolling in the Deep' van Adele. Wow!

William Spaaij was vorig seizoen nog te zien als Shrek, maar dit seizoen in een heftig stuk, De Kleine Blonde Dood, naar het boek van Boudewijn Büch. 
Zo, met al deze evenementen kom ik het seizoen wel door. Heb jij het theaterprogramma al bekeken, wat je wilt gaan bezoeken komend seizoen? Want er is natuurlijk nog veel en veel meer.


Reageer via Facebook
Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »