De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Van A naar Chocola

1 / 1
zoom out

GRONINGEN -

De kindertentoonstelling ‘Van A naar Chocola’ is momenteel te zien in het Grafisch Museum van Groningen. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen door deze tentoonstelling spelender wijs het nut van lettertypes leren.

De tentoonstelling is bedacht door Minke van der Stelt en Zoë Zernitz, twee kunsteducatie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deden dit project als stage en hebben de tentoonstelling bedacht en uitgevoerd. Zo ontwierp Aisha Madu SjokolAatje, het poppetje die de hele tentoonstelling terug komt en de kinderen ‘bijpraat’ over de geschiedenis van de letters. “Natuurlijk is het een tentoonstelling waarin veel te doen is voor kinderen,” aldus Paulina de Nijs, directrice van het Grafisch Museum. “Zo kunnen ze zelf schrijven, is er een elektrobord met logo’s en namen die ze dan bij elkaar moeten zoeken én er is een opdracht om de lettertypes en schriften uit vroegere tijden bij het goede tijdperk te brengen.” 

De Nijs over de keuze van de expositietitel. “Elk lettertype heeft een bepaalde functie, ze worden niet willekeurig gebruikt, ook het lettertype van de chocoladeletter niet. Daarnaast rijmt chocola natuurlijk op a.”

Afgelopen zomer kwam er veel individueel publiek, maar nu de scholen weer begonnen zijn komen er ook basisschoolklassen kijken. Speciaal voor de basisscholen heeft Jolien Onwijn een leskist voor de onderbouw ontwikkeld. In deze kist zitten onderwijsgerichte schrijf en knutselopdrachten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld stempelen of typen. 

Niet alleen voor kinderen is de tentoonstelling leuk om te bezoeken maar ook voor de volwassenen is er iets te doen. “Zij krijgen een boekje met alle achtergrondinformatie en leuke vragen met antwoorden om aan de kinderen te stellen. Ook is er een filmpje met letters te zien op locaties uit de stad Groningen, dus kunnen de volwassenen raden welke locatie er te zien is.” 

‘Van A naar Chocola’ is nog te bezoeken tot 20 oktober. “Jammer genoeg nét voor de herfstvakantie niet meer te zien.” Er moet dan weer plaats gemaakt worden voor een nieuwe tentoonstelling met een jonge Groningse Streetart kunstenaar. De Oktobermaand Kindermaand is dan ook in volle gang. Kinderen mogen gratis naar binnen om tentoonstellingen te bezoeken, er zijn leuke activiteiten en workshops in de Werkman zaal en demonstraties in de drukkerij. 

De bezuinigingen op cultuur zijn ook wel te voelen voor het Grafisch Museum. “We zijn zelf erg aan het zoeken naar hoe de toekomst eruit moet gaan zien, of we op deze locatie blijven en in welke vorm. De financiën zijn beperkt, het zoeken naar middelen om een tentoonstelling of project te realiseren wordt steeds moeilijker.  Steeds meer musea gaan in dezelfde vijver van fondsen vissen.’ Paulina de Nijs houdt de moed er wel in. “We doen keihard ons best en gaan er van uit dat we de komende jaren nog allerlei leuke dingen doen.”


Reageer via Facebook
Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »