De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Stadjers: doe ons maar schoolslag

(Foto: ANP)
1 / 1
zoom out

"Het belangrijkste is dat kinderen zich kunnen redden," zegt Erwin Nijborg van de Groningse afdeling van SOZON (Allround beroepsopleiding zwemonderwijs Nederland). Hij reageert op de borstcrawl-schoolslagdiscussie die momenteel woedt in Nederland. "Het is een eindeloze discussie."

De KNZB vindt dat de basis van zwemlessen aangepast moet worden. Beginnen met de borst- en rugcrawl zou effectiever werken dan de schoolslag, die nu als basis geleerd wordt aan kinderen. De schoolslag zou te ingewikkeld zijn omdat met de armen en benen verschillende bewegingen gemaakt worden. 

Christine, moeder van Rachel zegt: “Ze roepen dan wel dat het minder lang duurt voor het kind het zwemdiploma heeft maar veiligheid gaat voor, haastige spoed is zelden goed.” 

Joris, vader van Aloys denkt iets luchtiger: “Waarom het systeem veranderen? Zoals het al jaren gaat, gaat het toch goed?” 

Een van de argumenten van de KNZB is dat de zwemles op basis van de borstcrawl maar acht tot tien  maanden zal duren. “Dat gebruiken ze om te rechtvaardigen dat borstcrawl eerst moet,” zegt Erwin Nijborg. “Het is wel makkelijk aan te leren, maar het is minder lang uit te houden als een kind te water komt.” 

Jolanda, moeder van twee jongens: “Mijn jongste zoon zit op zwemles, ik moet er niet aan denken dat hij het met de borstcrawl minder lang volhoudt bij het te water raken.” 
Jacco Verhaeren roept in de media dat met het borstcrawl systeem nog wel eens heel veel  zwemtalent naar boven zou kunnen komen. “Zijn eerste insteek is dat er meer kinderen doorstromen naar de zwemverenigingen, maar de KNZB kan daar ook gewoon goede afspraken over maken met de zwembaden,” aldus Nijborg.

In de VS, Australië en Frankrijk wordt de methode ook gebruikt en met succes. “Dat komt doordat ze daar pas op achtjarige leeftijd beginnen, dus zijn kinderen dan sterker en is de borstcrawl langer vol te houden,” zegt Erwin. 


Reageer via Facebook
Plaats je eigen sportverslag
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »