De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Jaarlijks 2000 zwerfkatten in Groningen

1 / 1
zoom out

GRONINGEN -

Jaarlijks worden er in Groningen tweeduizend zwerfkatten gevangen. Ze zorgen voor veel overlast. In verschillende provincies worden katten afgeschoten. Jaarlijks tussen de acht- en veertienduizend. In elke provincie is  het Fauna beheer plan met regels anders. In Groningen is afschieten volgens deze wet verboden.

De dierenbescherming vind dat het allemaal diervriendelijker kan en doet het helemaal anders. In Groningen is er net als vorig jaar, weer een kortingsactie met de Stadjerspas. Tot 31 december dit jaar kunnen eigenaren van katten hun kat laten castreren of steriliseren en daarbij automatisch ook laten chippen. “Dat is belangrijk omdat we zo kunnen zien welke zwerfkat geen baasje heeft”, aldus Marjolein Ludemann van de Dierenbescherming, afdeling Groningen.

Korting

De eigenaar krijgt veel korting bij het bezoek met de kat. “Dit helpt enorm want vorig jaar zijn er met deze actie rond de honderd katten geholpen”. Een belangrijke ingreep, aldus Ludemann: “Als er een groepje zwerfkatten op één gebied leeft krijg je binnen korte tijd steeds meer. Na zes maanden zijn nakomelingen ook vruchtbaar”.


Dierenartsen

Negen van de elf dierenartsen werken mee aan deze actie en daarnaast geeft de Dierenbescherming Groningen per gechipte kat vijf euro reductie. Mensen denken dat het niet helpt om te castreren of steriliseren, maar dat is niet waar. Door het castreren of steriliseren heeft een kat geen last van opspelende hormonen, daardoor zijn ze rustiger en leven ze ook nog eens langer dan vruchtbare katten.

Wild
“Als we gebeld worden met een klacht over zwerfkatten, proberen we ze te vangen. De eerste generatie zwerfkatten plaatsen we in het asiel en daar gaan we een nieuw plekje voor zoeken. Bij volgende generaties is het lastig ze als huisdier een nieuw plekje te geven. Ze zijn wild, net als vossen. We zorgen dat het dier niet meer vruchtbaar is en zetten het daarna terug op de plek waar het beestje gevonden is”, vertelt Ludemann.


Vangkooi
De dierenbescherming in Rijnmond heeft een nog betere methode. Zij maken gebruik van vangkooien. Voor in de kooi ligt een beetje voedsel. Als de kat dit eet, wil hij meer. Trek in voedsel overwint angst dus loopt de kat de kooi verder in, daar ligt meer voedsel. De achterste klep zal door het gewicht naar beneden zakken zodat een mechanisme in werking komt en de klep van de kooi dichtvalt. De kat komt terecht in een zwerfkattenopvang. De vangkooi wordt weer grondig schoongemaakt om geuren te verwijderen om zo een volgende zwerfkat te vangen.


De Dierenbescherming in Groningen vind dit een goed voorbeeld. “Zo willen wij het ook gaan doen maar wij hebben de professionaliteit en middelen daar nog niet voor”, zegt Ludemann. 


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »