De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Fitnesscentrum in Haren krijgt huiselijke sfeer dankzij xComfort

Paul Rattink voor Bodyfit Haren (Foto: Bas Roestenberg)
1 / 1
zoom out
GRONINGEN - Gebruiksgemak en een veilige woon- of werkomgeving zijn belangrijke redenen waarom particulieren en bedrijven kiezen voor het domoticasysteem xComfort. Geoffrey Müller, eigenaar van fitnesscentrum BodyFitHaren, heeft nog een andere reden: “Mijn fitnesscentrum moet huiselijkheid uitstralen, en een uitgebalanceerd lichtplan draagt daar aan bij. Doordat xComfort dit volledig geautomatiseerd aanstuurt, kan ik me op andere zaken richten.”

BodyFitHaren is sinds 1987 gevestigd in Haren. In 2016 moest het fitnesscentrum van Geoffrey Müller verhuizen naar een nieuw pand, omdat de oude locatie een andere bestemming kreeg. Müller heeft flink geïnvesteerd in het interieur van de nieuwe locatie, en het lichtplan speelt daar een centrale rol in. “Mensen moeten vooral naar mijn fitnesscentrum komen omdat het fijn is om in een relaxte sfeer te sporten”, vertelt Müller. “Die sfeer roep je op met een goed lichtplan met doordachte scenario’s.” Voor zo’n lichtplan nam Müller contact op met Paul Rattink, specialist in verlichting en elektrotechniek. Rattink ontwierp het plan en stelde het xComfort-platform in dat de scenario’s aanstuurt. 

Flexibiliteit
“Uitgangspunt is dat verlichting ten dienste moet staan van de sfeer”, aldus Rattink. “Verlichting wordt vaak gezien als een beperkende factor, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.” De lichtspecialist maakt dankbaar gebruik van de flexibiliteit die xComfort biedt: “Als lichtplanner moet je aanpassingen doorvoeren om aan de wensen van de opdrachtgever te voldoen. Het gaat altijd om maatwerk, en xComfort biedt daar de mogelijkheden toe. Zo zijn bepaalde lamparmaturen bijvoorbeeld gebaseerd op dimtechniek die je niet kunt gebruiken in een domoticasysteem. xComfort geeft de ruimte om daar wat op te verzinnen, bijvoorbeeld door een armatuur met een andere driver te kiezen. Door de flexibiliteit van xComfort kon ik ook bij BodyFitHaren een lichtplan op maat ontwerpen.”

Aanpassingen
Rattink heeft zijn lichtplan geprogrammeerd op basis van zomer/wintertijd en de openingstijden van het fitnesscentrum. Daar kan gemakkelijk van worden afgeweken, vertelt hij: “Als het centrum een keer wat langer openblijft, kan de eigenaar het lichtplan eenvoudig aanpassen vanaf zijn computer, tablet of smartphone. Structurele veranderingen, zoals een vaste aanpassing in de openingstijden, moet ik zelf doorvoeren. Daarvoor hoef ik echter niet naar Haren te komen, want dat kan online.”

Bij BodyFitHaren verzorgde Rattink zowel de installatie van de verlichting als het instellen van de software. Installatiebedrijven die daar tegen opzien, kunnen echter ook met xComfort aan de slag: “Als een installateur de kennis of motivatie mist om inregelwerk op te pakken, kan ik hem daar in assisteren. Dan kan hij de rest van het installatiewerk zelf uitvoeren.” 

Scenario’s
De scenario’s in het lichtplan zijn geprogrammeerd op basis van de stand van de zon. De verlichting in het fitnesscentrum volgt ‘het ritme van de natuur’: ’s morgens staat de zon laag en is het licht gedempt, ’s middags zwelt het aan en ’s avonds wordt het weer gedempt. Volgens Müller reageren bezoekers positief: “Doordat het licht ’s avonds wordt gedempt, voorkom je het gevoel in een soort aquarium te sporten. De scenario’s roepen een huiselijke sfeer op. Het is daarbij fijn dat dit volledig is geautomatiseerd; we hebben er geen omkijken meer naar.”

‘Gebouw zonder schakelaars’
xComfort stuurt niet alleen de interieurverlichting aan, maar ook de buitenverlichting, verwarming en zelfs de cardio-apparatuur: “De 30 cardio-apparaten in dit centrum werden voorheen elke ochtend één voor één met de hand aangezet en ’s avonds weer uitgezet. Dat kostte veel tijd en zorgde voor onrust in de zaal. Nu die apparaten zijn aangesloten op xComfort, worden ze op ingestelde tijden automatisch in- en uitgeschakeld. Daarbij is alle kabelwerk netjes weggewerkt in speciale behuizingen of in de vloer en het plafond. Je komt nergens kabels of muurschakelaars tegen. Ook dat draagt bij aan de sfeer en uitstraling van het fitnesscentrum.” 

Zakelijke rust

xComfort biedt volgens Müller nog een ander voordeel: het systeem draagt bij aan de veiligheid rond zijn fitnesscentrum: “De buitengevel is voorzien van bewegingsmelders. Als er ’s avonds mensen voor de deur staan, gaat de buitenverlichting aan en wordt sommige binnenverlichting gedempt. Zo wordt het pand minder aantrekkelijk voor inbrekers.” Bovendien houdt Müller ook op afstand controle over de installatie: “Afgelopen jaar vierde ik Oud & Nieuw op de Waddeneilanden. Vanaf mijn vakantielocatie kon ik heel eenvoudig met een app in mijn smartphone de verlichting in het fitnesscentrum aanzetten om kwaadwillenden af te schrikken.”

Het nieuwe fitnesscentrum is inmiddels ruim een half jaar in gebruik. Müller is tevreden over hoe het xComfort-systeem fungeert en overweegt om er meer functies aan te koppelen: “In de barruimte worden binnenkort gordijnen opgehangen. Wellicht koppelen we die ook aan het xComfort-platform, zodat ze automatisch openen en sluiten op basis van het schema dat ook aan het lichtplan ten grondslag ligt.”

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 24 april 2017


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »