De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Gezelligheid met Kerst? Hou het veilig

1 / 1
zoom out

GRONINGEN - Letten we wel goed op tijdens de feestdagen? Of hebben we het te druk met de gezelligheid? De brandweer en het Brandwondencentrum slaan de handen in één en willen u veilig de feestdagen doorhelpen. Wat zijn de gevaren, waar moeten we extra op letten? We spraken met Johannes de Vries van de Brandweer in Groningen en Bianca Habing van het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis.

De brandweer moet tijdens de feestdagen vaak uitrukken. “Dat komt vaak door kaarsjes die omver gelopen worden door huisdieren of kinderen. Ook laten mensen vaak een kaars branden in een kerststukje en lopen er dan bij weg. Bij terugkomst kan het kerststukje in de hens gevlogen zijn. De gevolgen zijn dan vaak niet te overzien,” vertelt De Vries van de Brandweer in Groningen.

Kinderen

December is over het algemeen druk. De dingen staan anders in huis dan mensen gewend zijn. “Kinderen zijn daar helaas vaak de dupe van,” zegt Habing van het Brandwondencentrum. “Wat het hele jaar door gebeurt met het omvallen van hete thee bij kleine kinderen, gebeurt extra veel in december. Mensen zijn onbewust minder voorzichtig. De visite denkt van elkaar dat er op de kinderen gelet wordt. Ook met kleding, vaak krijgen kinderen synthetische glitterkleding aan dat ontzettend brandbaar is. Zodra er kleine kinderen in huis zijn moeten mensen de regels strak hanteren. Bij het koken geen kinderen in de keuken en geen brandende kaarsen aan in huis als je er zelf niet bij bent. Kleine kinderen willen ook vaak de lampjes in de boom vastpakken. Een brandwond is dan al snel opgelopen. Mensen roepen dan wel dat dat één keer gebeurt en daarna niet meer, maar zo werkt het niet, dat is een fabeltje. Ze moeten wat ouder zijn om zich zoiets te kunnen herinneren. Dus gewoon niets op hoogte van kleine kinderen zetten en er altijd bij blijven en opletten.”

Hoe sluit ik mijn verlichting veilig aan?

“Bij het aansluiten van kerstverlichting let men vaak niet op wanneer ze aan het overbelasten zijn. Bij een haspel gebeurd het nog te vaak dat deze niet helemaal wordt afgerold en dit is wel van belang vanwege de hitte vorming die kan ontstaan als er te veel lampjes op aangesloten zijn. In de gebruiksaanwijzing staat precies wat er op de haspel mag worden aangesloten. Je kan namelijk niet eindeloos blijven doorverbinden van stekkerdoos op stekkerdoos. Het dunne snoer van de haspel kan hierdoor te heet worden en smelten waardoor er brand kan ontstaan. Eigenlijk gewoon een kwestie van gezond boerenverstand gebruiken,” zegt De Vries. Hij adviseert om eens te gaan kijken naar led verlichting, deze wordt namelijk niet heet.

Bio-ethanol
De laatste twee jaren is er een toename te zien van branden die ontstaan door bio-ethanol. Habing: “Bij gebruik in de haard kan je niet goed in het blikje kijken om te zien of de vlam uit is. Bij het bijvullen kan er dan een steekvlam tot het plafond komen en kleding kan vlam vatten met alle gevolgen van dien. Een blusdeken in huis is dan ook onmisbaar, misschien een cadeautip voor onder de boom. Bij brandwonden altijd tien minuten koelen met lauw stromend water en om te onthouden; eerst water en een deken voor later. Veel kinderen komen onderkoeld bij ons binnen. Tien minuten koelen is lang genoeg. Na het koelen warm toedekken.”

Voorlichting

De brandweer wil de komende jaren meer energie steken in het geven van voorlichting bij de mensen thuis. “Vanwege de privacy van de mensen gebeurt dit nog niet. Het moet niet alleen veilig zijn tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door. We moeten ervoor zorgen dat we de gevaren wegnemen. Elke brand gaat wel uit, maar de gevolgen en schade willen en kunnen we met elkaar voorkomen,” zegt De Vries. “We geven elke eerste maandag van de maand al toepasselijke preventietips en we hebben een actie gehad met de titel ‘Blijf uit de rook!’ waar in deze regio brandveiligheidschecks zijn weggegeven en waar veel gebruik van is gemaakt,” zegt Habing. “We boden honderd veiligheidschecks aan, maar kregen vierhonderdvijftig aanvragen. Daar zijn we nu nog mee bezig, omdat het erg druk is en al het andere werk gaat natuurlijk ook gewoon door,” voegt De Vries er nog aan toe.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u kijken op de websites van de Brandweer en het Brandwondencentrum.


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »