De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Slachtoffer identiteitsfraude: Ik wist van niks

1 / 1
zoom out

GRONINGEN - Student Chao Zhou is een van de tientallen slachtoffers van identiteitsfraude in Groningen. Zhou woont in de flat aan de Duindoornstraat. Bewoners van die flat deden in juni aangifte van identiteitsfraude. In oktober deden ook bewoners van de studentenflat aan de Eendrachtskade aangifte.

Zhou: "Ik kreeg opeens allemaal brieven van allerlei instanties dat ik van alles zou hebben aangevraagd. Toen heb ik een huisgenoot gevraagd om te bellen, want ik spreek zelf geen Nederlands. Die vertelde mij toen dat er op mijn naam zorg- en huurtoeslag was aangevraagd. Ik wist van niks. Nu heb ik een schuld van tweeduizend euro aan zorgtoeslag," aldus een onthutste Zhou.

Aanhoudingen

Op vijf november hield de politie vijf verdachten aan die werden gezien bij een studentenflat aan de Eendrachtskade. Onderzoek moet uitwijzen hoe de verdachten aan de gegevens van de slachtoffers zijn gekomen. Mogelijkheid is door middel van hengelen van post uit brievenbussen.

Brievenbussen
Zhou: "Die brievenbussen zijn niet goed, je kan er zo met je hand in. We denken dat ze er zo aan zijn gekomen. Ik ben blij dat de politie die mensen nu heeft opgepakt. Daar ben ik opgelucht over." Samen met andere slachtoffers uit zijn flat deed Zhou in juni aangifte. Ze kwamen achter de identiteitsfraude toen ze brieven kregen van de belastingdienst over aangevraagde toeslagen waar ze zelf geen weet van hadden.

Zorg- en huurtoeslag
Zhou: "Iemand had toen in de gangen een oproep opgehangen met de vraag of meer mensen rare brieven kregen. Toen zijn we bij elkaar gekomen en bleek dat veel mensen uit onze flat brieven kregen over zorg- en huurtoeslag die ze niet hadden aangevraagd. Toen kwamen we erachter dat iemand onze identiteit gestolen had. We hebben toen aangifte gedaan bij de politie."

Terugbetalen
Van de belastingdienst kreeg Zhou een brief waarin hem gevraagd werd het geld van zijn zorgtoeslag terug te betalen. Zhou: "Ik kreeg een brief dat ik die tweeduizend euro die op mijn naam was aangevraagd moest aflossen, maar dat geld heb ik niet. Die mensen bij belastingdienst zeggen dat ik het geld terug moet betalen terwijl ik het nooit heb gekregen."

Nieuwe DigiD
Adriaan Ros, persvoorlichter Belastingdienst bij het ministerie van Financiën: "Als mensen de dupe worden van identiteitsfraude en er buiten hun schuld om toeslagen worden aangevraagd hoeven ze dat geld niet terug te betalen." Slachtoffers hebben bij DigiD een nieuw wachtwoord aangevraagd. "Ik heb nu een nieuw wachtwoord gekregen en ze hebben mijn oude account geblokkeerd. Die andere mensen kunnen er nu niet meer bij."


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »