De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Gezellige herfstmarkt voor Hamrikheem

1 / 2
zoom out

GRONINGEN - Gezelligheid en geld inzamelen kunnen prima gecombineerd worden. Dat laat woonzorgcentrum Hamrikheem aan de Soendastraat in Groningen prima zien. “We hebben een herfstmarkt georganiseerd om geld in te zamelen voor de bewoners om leuke dingen mee te doen,” zegt Janneke Hardenberg (links op de foto), activiteitenbegeleidster bij de Hamrikheem.

Op de markt worden zelfgemaakte of tweedehands spullen van bewoners verkocht. “Ook hebben we mensen ingehuurd om een kraam in te richten en hun spullen te verkopen. De vijf euro voor het huren van de tafel is voor de bewoners, de opbrengst van hun verkochte spullen is voor de verkopers zelf.”

Tuinfeest
“Van de opbrengst willen we net als vorig jaar een tuinfeest met barbeque houden. Dat vonden de mensen erg gezellig. Op vakantie gaan zit er helaas niet in, dat is voor de bewoners te lastig. Van de opbrengst is het ook mogelijk om voor elke bewoner een Sinterklaascadeau te kopen en een leuke sinterklaasmiddag te organiseren, dat kan normaal niet.” aldus Hardenberg.

Spelletjes
Er is niet alleen een markt maar ook kunnen mensen meedoen aan spelletjes. “We hebben een enveloppenspel en mensen kunnen raden hoeveel pepernoten er in de pot zitten. Prijzen daarvoor zijn ter beschikking gesteld door sponsoren als de Plus en bloemist Fiore di Acacia, of een lekkere koek van Knol’s koek.”

Twee keer per jaar
De markt wordt twee keer per jaar gehouden, in het voorjaar en eind november. “We zijn bezig om te kijken of er in de toekomst een samenwerking mogelijk is met de Noorderbrug aan de overkant. Dat we in de zomer een gezellige markt kunnen organiseren.” Vorig jaar lag de opbrengst rond de achthonderd euro netto. “Er is weinig winst, maar alles is mooi meegenomen,” zegt Hardenberg. 

Opvang

Rennie Haveman is eenennegentig jaar en zit drie dagen in de week bij de opvang. “Vroeger was ik vrijwilligster hier en het is hier altijd gezellig. Ik moet altijd bezig zijn want ik kan absoluut niet stilzitten,” vertelt Haveman. Al lange tijd is ze hard bezig om zelf dingen te knutselen voor de markt, kettingen bijvoorbeeld. “Na een ongeluk heb ik elf maanden in Maartenshof gezeten. Ik wilde bezig zijn en kreeg opeens een visioen over kralen. Ik heb gevraagd of er kralen waren en ben aan de slag gegaan,” zegt Haveman. Vandaag verkoopt ze de kettingen en andere gemaakte knutsels op de herfstmarkt. “Het is voor een goed doel. Meer mensen zouden zich in moeten zetten voor de medemens.”

Mooie dag
Johanna en Froukje verkopen sierkunst voor rond de kerstperiode. Leuke stukjes van was en papier met lampjes erin. “We hebben het niet alleen gemaakt, mijn vader van drieëntachtig heeft ons ook geholpen. Hij heeft de bloemetjes gemaakt, dat doet hij niet één uurtje, nee, hij is er zo vier uur mee bezig,” vertelt Johanna. “Hij gaat ook altijd mee om de inkopen te doen. Dan zegt hij: Wat hebben we weer een mooie dag gehad hé dames?” vult Froukje aan. Ze hebben bewust gekeken naar een geschikte versiering voor op tafel qua verzorging en wat altijd mooi blijft. “Het leukste aan de markt is het contact met de mensen,” zeggen beide dames.


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »