De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Groningse rij-instructeurs zijn up to date

(Foto: , ANP)
1 / 1
zoom out

GRONINGEN - De Groninger rijscholen houden zich aan de regels en doen eens in de vijf jaar een bijscholing. Het blijkt dat er twaalfhonderd rijinstructeurs in Nederland onbevoegd zijn om les te mogen geven, maar dit probleem speelt vooral in het westen.

Bijscholing is verplicht om de bevoegdheid te behouden. “In Groningen zijn er geen signalen of klachten bekend over rijscholen die zonder bevoegdheid les geven”, meldt Peter van Neck, voorzitter van Vereniging Rijschool Belang.

Onbevoegd
“Niet alleen vanwege het niet kunnen betalen van, voor hen vaak hoge kosten. voor de opleiding. Ook kan het zijn dat de instructeur denkt dat hij ‘up to date’ is, maar is vergeten om eens in de vijf jaar de ‘opfriscursus’ te doen.” 

Bijscholing

De bijscholing duurt in totaal vijf dagen, waarvan twee praktijkdagen zijn. De kosten van deze bijscholing zijn voor een rijinstructeur rond de tweeduizend euro, vrij prijzig dus. “Mochten de rijscholen voor het praktijkgedeelte niet geslaagd zijn dan zijn ze binnen zeven dagen hun bevoegdheid kwijt en kunnen ze een herkansing doen om de bevoegdheid terug te krijgen. Dit kost hun rond de vijftienhonderd- á drieduizend euro. Doen ze dit niet en blijven ze les geven, zijn ze ook niet meer verzekert, mocht er iets gebeuren”, zegt van Neck.
 
Te weinig controle
Op het gebied van controle klopt er veel niet. “Klanten van de rijscholen zouden meer moeten vragen naar de instructeurspas. Tegenwoordig zijn er veel zestienjarigen die ook rijles krijgen, dan zouden de ouders naar de pas moeten vragen, ook al ligt dat vaak gevoelig bij de instructeur.” De politie heeft de bevoegdheid om de rijinstructeurs te controleren en te bekeuren. Zo’n boete is rond de zeshonderddertig euro. Vaak zijn agenten niet op de hoogte van hoe de pas eruit ziet. Daarom zijn er veel vervalste of verjaarde passen.

Gewaarschuwd
“De politie controleert te weinig. We hebben daar contact met ze over gehad. Daarop laten ze weten dat het voor hen niet de prioriteit heeft en ze daar de capaciteit niet voor hebben. Er is kort geleden wel een controle geweest in omgeving Barendrecht, Zuid-Holland, maar daar hebben de instructeurs elkaar gewaarschuwd om daar niet langs te rijden.” Van Neck rijdt zelf al drieëndertig jaar en is in al die jaren maar twee keer gecontroleerd.


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »