De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

'Het zijn geen mensenmensen bij Steelande'

1 / 2
zoom out

GRONINGEN - De bewoners uit de Suikerbuurt in Hoogkerk zijn het zat. Er heerst veel onduidelijkheid en onbegrip voor wat er nou precies gaat gebeuren met hun huizen. De buurtbewoners hebben zelf een actiegroep opgericht. “We proberen met onze actiegroep de buurt uit de brand te helpen, want zoals het gegaan is en hoe het nu nog gaat, is helemaal niets”, aldus voorzitter van actiegroep Gezond Hoogkerk, Jan König.

“Veel schimmelplekken in huis en ’s nachts komen er slakken tevoorschijn in de keuken en de gang”, verteld een bewoonster van de van Ewsumstraat. “Er wordt beweerd dat de bewoners zelf met een plantenspuit de woningen vochtig hebben gemaakt. Wie doet dat nou zelf en waarom zou je dat doen? Dan kost het jezelf alleen maar geld. Volgens mij is dat een broodje aap verhaal.”

Geen garantie
De Suikerbuurt in Hoogkerk wordt voor een deel gesloopt en voor een deel gerenoveerd. Het is nog onduidelijk of de buurtbewoners in hun huizen mogen blijven tijdens de renovatie en of ze weer terug mogen komen in hun eigen huis na renovatie of nieuwbouw. Dirkje Uiterwijk, bewoonster uit de Suikerbuurt: “We hebben geen garantie dat we terugkomen in ons eigen huis zeggen ze, maar ik heb zwart op wit in de brief staan dat wij recht hebben op ons eigen huis.”

Schimmel in de maag
Bij Jan Uiterwijk is zelfs schimmel in zijn maag gevonden. “Wijzelf en het ziekenhuis willen nu weten wat voor schimmel er in de huizen zit en dan kunnen we de conclusie trekken of het dezelfde schimmel is en kunnen we de woningbouw aanklagen.” De bewoners zijn van mening dat de woningbouwvereniging meer om de huizen geeft, dan om de mensen die erin wonen. “Het zijn geen mensenmensen bij de Steelande”, zegt Jan Uiterwijk.

Procedure
Buurtbewoners hebben allemaal een oproep gekregen voor een bijeenkomst, georganiseerd door woningbouw vereniging Steelande, waar ze geïnformeerd worden over wat er gaat gebeuren met hun woning en konden ze ook vragen stellen. Janny de Vos: “Ik vroeg dus; wat als ik niet uit mijn huis wil, wat dan? Toen zeiden ze dat er dan een procedure wordt opgezet en ik via de gerechtelijke weg uit mijn huis zou worden gezet.”

Dochter van elf
Willem Hummel is woordvoerder van de actiegroep. “Ze hebben altijd beweerd dat er niets aan de hand was. Steelanders beweert dat we op geld uit zijn, maar ik ben helemaal niet op geld uit. We zitten hier in een hele ongezonde situatie.” Jan en Dirkje Uiterwijk voelen zich erg bedonderd. “We gaan zeker een nieuwe woonruimte eisen. Het is erg belangrijk, niet alleen voor mij maar ook voor mijn dochter van elf.”

Verklaring
Steelande heeft in een verklaring gemeld dat van de achtenzestig woningen er vijftig worden gesloopt en achttien verbeterd. Op de vraag waar de buurtbewoners terecht kunnen tijdens de verbouwing kan Steelande geen antwoord geven. De woningbouwvereniging is wel van plan de bewoners vóór 1 maart persoonlijk te bezoeken. 


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »