De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Pastoor geraakt door oproep voedselbank

1 / 1
zoom out

GRONINGEN -

De voedselbank staat in de belangstelling. De schappen raken leeg. Vanmiddag doet wethouder Dig Istha boodschappen in de Appie met een klein leger raadsleden in zijn kielzog. Ook de Groningse pastoor Victor Scheijde spant zich in voor de voedselbank. Wie is deze geestelijke? Brian op de Dijk ging met hem praten.

Door een tweet over de voedselbank in Groningen werd Pastoor Victor Scheijde, van de Sint Martinusparochie aan de Witte de Withstraat, geraakt. “Dit kan gewoon niet! Als Christen willen we hierin iets kunnen betekenen. Ik heb meteen een berichtje geplaatst met de link naar het bericht. Daardoor hoop ik mensen te bereiken en ook te inspireren om in actie te komen. Dat is nu al aardig aan het lukken”, aldus Scheijde. 

Manden

De pastoor is ook voorzitter van de Raad van Kerken in de stad, daar probeert hij de krachten te bundelen. “Er zijn producten nodig. Daarom willen we manden in de kerk zetten zodat mensen deze kunnen vullen. De voedselbank heeft geld nodig, maar ze hebben liever spullen begreep ik. Dat is ook echt het idee achter delen, het moet niet zo zijn dat je spullen moet kopen.”, zegt Scheijde.

Collega's

Veel collega’s helpen al mee. “We hopen dat alle kerken er hard aan trekken om mee te komen. Ik heb al heel leuk contact met een collega in de Doopsgezinde kerk. Hij is ook erg enthousiast. Als Raad van Kerken willen we op dit probleem inspringen. Met zoveel mogelijk mensen dezelfde kant uit. Niet alleen de grote kerken maar ook de kleinere kerkgenootschappen zoals wijzelf. De kleinere kerkgenootschappen moeten niet het gevoel  hebben niets te kunnen betekenen. Vele handen maken licht werk en met ruim vijfenzeventig kerken in Groningen moet het toch lukken”, zegt de pastoor vol overtuiging.

Boodschap

“Er zijn zoveel mooie dingen aan mijn functie als pastoor, maar dit komt wel heel erg dichtbij de boodschap die Jezus ons geeft. Niet omdat het moet, maar omdat je het wil en elkaar lief hebt. Dat is belangrijk in deze tijd”, stelt Scheijde. 

Eenheid

Veel mensen zijn op zichzelf aangewezen door de crisis. Daardoor is er veel armoede en eenzaamheid in de stad.  “We willen als kerk op allerlei gebieden iets kunnen betekenen, dat is belangrijk en hard nodig. Eenheid creëren en zorgen voor mensen is dan ook mijn belangrijkste doel, zeker in deze moeilijke tijden. De overheid trekt ook steeds meer terug en dan moeten wij juist klaar staan. De mantel van Sint-Maarten om mensen heenslaan. Een mooi symbool als Sint-Maarten stad”, aldus de pastoor.

Contrast
Ook kwam deze week het bericht naar buiten dat Groningers de gelukkigste mensen van Nederland zijn. Bij de vraag of dat te merken is aan de kerkgangers vertelt de pastoor. “Het is een erg groot contrast. Want Groningen is samen met Rotterdam de armste stad van Nederland. Er is ook heel veel droefenis, loop maar eens ‘s avonds door de stad. Een zwerver die je aanklampt omdat hij nergens terecht kan noem ik geen geluk”, zegt de zorgzame pastoor. 

Boos
Op Twitter reageerden al mensen boos over het naar buiten brengen van dit nieuws. “Het is heel makkelijk om met het geluksgevoel mee te gaan alsof er niets aan de hand is. Alle problemen die er wel zijn moeten aan het licht blijven komen. Bijvoorbeeld de actie van de voedselbank”, aldus Scheijde. “Je moet ondanks armoede je geluk niet opgeven”, is de boodschap die de pastoor meegeeft.


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »