De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Helemaal gek van pompoenen

1 / 1
zoom out

GRONINGEN -

Hij zag pompoenen liggen in de supermarkt en Tim Craig kreeg een idee. De eigenaar van eetwinkel en lunchcafé ‘Goud Heerlijk’ in de Nieuwe Ebbingestraat, doopte oktober om tot pompoenmaand. “Het is tijd voor de pompoenenoogst, dus ik dacht daar gaan we deze maand maar eens iets mee doen." Veel mensen weten niet dat er meer dan alleen soep gemaakt kan worden van pompoenen. Je kan ook salades, risotto of pastasausjes maken”.

De pompoenmaand heeft niets te maken met Halloween, op 31 oktober, maar gewoon met het feit dat de pompoenen nu geoogst worden.


Buurvrouw

“Misschien ga ik aan het einde van de maand wel een Halloweenhoofd maken van de grote pompoen van 22,5 kilo die in de etalage staat”, zegt Craig. Bij de vraag hoe hij de pompoen zo groot gekweekt heeft bekent hij: “Ik moet eerlijk zeggen dat mijn buurvrouw de grote pompoen gekweekt heeft, niet ik. Alleen de kleinere pompoen heb ik zelf gekweekt. Het staat wel mooi in de etalage zo‘n grote pompoen. Veel mensen die langslopen krijgen een glimlach op hun gezicht”. 

Big Max

Hoe je de pompoen zo groot krijgt is natuurlijk de vraag. “Dat ligt aan het ‘ras’. Je hebt de pompoen in 4/5 verschillende maten. Daarnaast heb je nog de kalebas, squash en deze grote heet Big Max. Een pompoen heeft veel vocht nodig, groeit op een lange stengel en kan wel tien meter in de lengte groeien”. Deze zomer was het wel wat moeilijker omdat het in juli en augustus droger was.

Pompoentaart

Elke week proberen ze wat specials toe te voegen aan het menu. “Ik heb net nog een nieuwe romige pastasaus gemaakt met dikke klompjes pompoen erin. Ook ga ik nog een pompoentaart maken, die is erg populair. Volgende week maak ik nog een nieuwe quinoa en risotto”.

Populair

Mensen twijfelen vaak nog bij het bestellen van de pasta met de pompoensaus. “Als de keuze gemaakt is en ze hebben het op, zijn ze erg positief en vinden het lekker”. Niet alleen de pompoentaart van Craig is populair bij de klanten, maar ook van de pompoensoep kan hij niet genoeg maken. “Ik heb al meer dan 6 liter gemaakt en heb daardoor pijn in mijn vingers van het snijden van de pompoen”.

Paddestoelen


“Wat ik in november ga doen?”, lacht Craig, “Dat is geheim! Nee hoor, dat weet ik nog niet. Alhoewel, het is paddenstoelentijd nu. Misschien kunnen we daarmee, afhankelijk van het weer, overlappen tussen oktober en november. November is ook de maand van de bonen en de boerenkool.”

Sinterklaas

De sinterklaastijd komt ook al gauw en dit jaar is de landelijke intocht in Groningen. Bij de vraag of Craig daar nog een idee voor heeft denkt hij hardop. “Oef, even goed denken wat ik dan kan doen, zeker weten iets met speculaas. Ik heb een lekker recept voor pompoen en speculaas spijs, dus misschien ga ik een vrolijke taart bakken”.

Recepten

Mensen die de recepten van Craig willen proberen kunnen langskomen bij ‘Goud Heerlijk’ in de Nieuwe Ebbingestraat. Mochten mensen dan het recept willen hebben kunnen ze het hem gewoon vragen. “Vragen kan altijd! Ik ben heel open in het vertellen van recepten. Er zijn ook kookboeken verkrijgbaar. Deze maand het pompoenboek en ook nieuw is het quinoa boek, waar we ook veel mee doen”, zegt Craig, die zelf erg van experimenteren houdt. 


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »