De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Selwerders sceptisch over bouw moskee

1 / 1
zoom out

GRONINGEN -

In de Groninger wijk Selwerd is veel discussie over de moskee waar nieuwbouw plannen voor zijn, op de plek waar nu de oude witte boerderij staat. De eerdere bezwaren tegen de bouw lijkt nog springlevend. Brian op de Dijk, student journalistiek aan de Friese Poort, ging de wijk in.

Het Islamitisch Centrum Groningen is sinds 1993 gevestigd in de oude witte boerderij in Park Selwerd. Zo'n 400 gelovigen bezoeken deze moskee. Eerder al maakten bewoners uit de wijk bezwaar tegen de moskee in de oude boerderij. Daarmee bereikten ze dat er op de nieuwe moskee geen koepel en geen minaretten geplaatst worden als tegemoetkoming op deze bezwaren.

Vandalisme
De oude boerderij was eerder al doelwit van vandalisme. Omwonenden kunnen tot november bezwaar aantekenen, daarna neemt het stadsbestuur een definitief besluit. Mocht het allemaal doorgaan dan start de sloop begin volgend jaar.

Overlast
Toen bewoners vanmorgen Dagblad van het Noorden opensloegen en het verhaal lazen dat de bouw van de moskee waarschijnlijk doorgaat, zagen sommigen de bui al hangen. 

Twee vrouwen uit de buurt maken samen een wandelingetje, vroeger nog met de hond en tegenwoordig met elkaar. “Al jaren lang is er overlast in de buurt. We worden aangestaard of brutaal aangesproken. We voelen ons bedreigd op die manier. Op dit moment voelen we ons veiliger, maar we worden nog wekelijks, vooral op vrijdag, aangestaard. Daardoor voelen we ons niet fijn”, zegt één van de vrouwen.

Sloop
“Daarnaast is het in de Suikerfeest periode nog drukker, er staan veel partytenten."

“We zijn absoluut niet tegen het geloof en de afkomst maar puur tegen het gedrag," haast de andere vrouw zich te zeggen. "Als een Nederlander zo zou doen zouden we ook boos zijn."

Ze vinden het jammer dat de boerderij gesloopt wordt. De witte boerderij hoort gewoon bij het park hoort, vinden ze. “Ik ben bang dat het aangezicht van het park enorm gaat veranderen. Het wordt steeds drukker. Een paar jaar geleden hebben ze al veel bomen gekapt en hebben we nieuwe bomen geëist en nu dit weer”.

Bezwaar
De vrouwen wonen al veertig jaar in Selwerd en hebben eerder bezwaar gemaakt tegen de moskee. “Bezwaar maken hielp tot nu toe niet. We zijn er zelfs voor naar praatgroepen geweest maar tevergeefs.”

Toch gaan ze opnieuw bezwaar maken. “Jazeker, want verhuizen doen we niet, we wonen hier verder met plezier.”

Studenten
Een Stadjer uit de wijk woont al twintig jaar in Selwerd. “Ik ben niet perse tegen de nieuwbouw, maar het moet absoluut geen groter gebouw worden. Qua oppervlakte maakt het niet zoveel uit, maar vooral in de hoogte, dat past hier ook helemaal niet.”

Rumoer
De Selwerder ervaart rumoer in de straten, ook van studenten. “De studenten gooien hun rommel in onze containers en zetten overal hun auto’s maar neer, maar inmiddels ben ik aan de situatie gewend”. 

Hij zegt geen bezwaar te maken tegen de plannen voor de nieuwbouw van de moskee. “Nee ik ga geen bezwaar aantekenen, het kan toch niet meer teruggedraaid worden.”

Aanpassen
Een bewoonster uit de flat bij het Selwerderpark, woont er net vijf maanden en heeft er geen last van. “Ik hoor ze nooit. Waarom zou ik dan bezwaar aantekenen? Ik heb er geen problemen mee, als ze zich maar aanpassen, dat moeten we allemaal.”


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »