De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Groene Kustweg in boekvorm vastgelegd

(Foto: jvgp)
1 / 1
zoom out

GRONINGEN - Het is een Groninger product en het is jammer dat het aan de vergetelheid wordt overgelaten.

Met dat standpunt in zijn achterhoofd begon de Groninger publicist Johan van Gelder aan zijn twintigste boekwerk: Groene Kustweg, Vrijheid, Blijheid.

Vijftig
De 183 pagina’s tellende publicatie met veel (kleuren) foto’s geeft een beschrijving van de route langs de kust van Denemarken, Duitsland en Nederland. Het initiatief daarvoor werd in de jaren vijftig genomen door wijlen VVV-directeur Henk Braber in samenwerking met dr. Herbert Brenner van de VVV in Bremen.

Dichterbij
Er werd een professionele organisatie opgericht waarin verschillende autoriteiten zitting namen. Het achterliggende doel was om de drie volkeren dichterbij elkaar te brengen, nadat ze uiteen waren gedreven door de Tweede Wereldoorlog.

Persreis
De Groene Kustweg heeft Van Gelder niet losgelaten. Hij kwam ermee in aanraking toen hij zelf als journalist in de jaren zeventig werd uitgenodigd voor een persreis naar het Duitse Marne. De delegatie van de Groene Kustweg werd toen vergezeld door het Groninger Politie Muziekkorps, dat een gala optreden gaf voor zo’n achthonderd gasten.

Herinnering
Enkele verstrooide borden op de ringweg in Groningen hielden die herinnering in stand en Van Gelder besloot op een gegeven moment het hele verhaal achter die borden aan het papier toe te vertrouwen.

Instrument
Als public-relations instrument deed de Groene Kustweg het volgens Van Gelder erg goed. Hij had graag gezien dat de internationale route als Groninger product weer zou worden omarmd door bijvoorbeeld Marketing Groningen. "Er gaat nog wel degelijk iets in plaats van de slogan niets boven Groningen", aldus de auteur. Inmiddels wordt gewerkt aan een Engelse vertaling van het boek. De publicatie is te verkrijgen in de boekhandel.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 01 februari 2013


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »