De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Danger is Real, Fear is a Choice: recensie Scifi-film After Earth

(Foto: Yvonne Westerhof)
1 / 1
zoom out
GRONINGEN -
"Fear isn't real, it only exists in our thoughts of the future". Een veelbelovend en interessant concept om een film op te baseren. Met een regisseur als M. Night Shyamalan, voormalige wonderkind van de film The Sixth Sense (1999) en medewerking van bijna de complete familie (Will) Smith aan deze film, zou je denken dat er iets bijzonders is afgeleverd. Dat is ook zo, maar niet op het niveau zoals we gehoopt hadden.


Bij elke nieuwe film van M. Night Shyamalan vraagt men zich in de filmwereld weer vertwijfeld af hoe het zo mis kon gaan na het succes van The Sixth Sense (1999). De opvolger Unbreakable was bijna net zo sterk, en Signs en The Village kregen nog het voordeel van de twijfel, maar daarna ging het snel bergafwaarts met Lady in the WaterThe Happening en The Last Airbender. Ook After Earth, een scifi-avontuur over een vader en zoon die een gevaarlijke missie op planeet Aarde moeten volbrengen, is helaas niet de terugkeer naar de topvorm waarin de van oorsprong Indiase regisseur ooit verkeerde.


Wat is er mis?

Zoon Jaden Smith doet erg zijn best en is ook veel authentieker als acteur om naar te kijken dan zijn vader, maar zijn rol geeft hem weinig ruimte om uit te blinken. Will Smith lijkt af en toe erg op President Obama en dat maakt zijn serieuze (bijna stervende) rol als vader soms wat lachwekkend. De lessen die de zoon krijgt op zijn weg naar het ruimteschip waarmee ze zijn gecrasht doen wat voorspelbaar aan.


Wat is goed?

Visueel is de film in orde. In lekker makkelijk kijkbaar 2D laat de regisseur Shyamalan een oerwoud tot leven komen waar je best anderhalf uur kunt vertoeven zonder je te vervelen. De spanning of ze gaan overleven wordt er ook goed ingehouden en het zelfdenkende 'survival-suit' is een wannahave.


Conclusie:

Voor fans van het duo Will en Jaden Smith is deze film zeker het kijken waard. Af en toe vraag je je af of er geen parallellen zijn wat betreft de verhouding tussen vader en zoon in de film en in 'real life'. Want met zijn drukke bezigheden lijkt Will zijn zoon ook steeds bij zijn werk te betrekken om zo toch nog tijd met elkaar door te brengen en een band op te kunnen bouwen. Echter als generaal en aspirant soldaat inAfter Earth heeft de neem-je-zoon-mee-naar-je-werk-dag meer gevaarlijke en indrukwekkende gevolgen dan een dagje werken bij de Smith's familie.


Cijfer: 6,8

Klik hier voor actuele draaitijden in Wolff Groningen Euroborg

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 15 juni 2013


Reageer via Facebook
Schrijf mee
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »