De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

'Mensen voelen zich juist beter door elektronische sigaret'

1 / 4
zoom out

GRONINGEN - De elektronische sigaret blijkt geen onschuldig alternatief. Zo zou het giftige stoffen bevatten. Dat meldt RIVM (Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) na onderzoek op verzoek van secretaris Martin van Rijn van volksgezondheid. Ook in Groningen wordt er veel gebruik gemaakt van de elektronische sigaret. Wij gingen de straat op en gingen langs bij drie van de tabakszaken in de stad.

Het gebruik van de elektronische sigaret is erg toegenomen. “De laatste paar maanden gaat het zo hard dat als we weer een nieuwe voorraad hebben, het na een halve week alweer uitverkocht is. Ik heb ook gehoord dat er in de Oosterstraat een speciaalzaak komt voor elektronische sigaretten. Net zoals er in Enschede al een zit,” zegt Gert-Jan Bartels van Tabakspeciaalzaak Homan.

Stoppen
Veel klanten vertellen aan Bartels dat ze willen stoppen met roken en langzaam willen afbouwen. “We hebben geen klachten van mensen gekregen die zich niet goed gingen voelen, juist positieve reacties dat ze zich er beter van gaan voelen.”

Richtlijnen
Lucas Minke van Primera Minke: “Wij verkopen alleen Europees goedgekeurde producten die dus gecheckt zijn. Er zijn ook verkopers die het zo uit China laten komen en dat is niet of nauwelijks gecontroleerd. Bij ons staat er heel duidelijk op de verpakking wat er in zit, wie het gemaakt heeft, waar het vandaan komt, heel nauwkeurig. Ook zit er een kindvriendelijke sluiting op. Uit het onderzoek blijkt niet specifiek welk product er gevaarlijk is. Als dat nou duidelijk zou zijn, is alles dan verkeerd? Rotte appels zijn er altijd. Er zijn geen richtlijnen. Die heb ik liever vandaag dan morgen.”

Afbouwen
De reacties van rokers uit Groningen verschillen enorm. Sybren rookt gewone peuken. “Waarom zou ik overstappen? Het is alleen maar duurder. Ik weet dat het ongezond is, maar ja, verslaafd hé?”


Gezonder
Jos is wel om, hij rookt helemaal niet meer. “Ik ben nu net drie maanden gestopt met roken, allemaal met behulp van de elektronische sigaret. Zo kon ik makkelijk afbouwen. Heb geen klachten ondervonden. Wel ben ik nu ook gestopt met de elektronische sigaret dan voel ik me nog gezonder.”

Operatie
Een mevrouw die bij de tabakspeciaalzaak voor het eerst de elektronische sigaret komt halen doet het uit gezondheidsoverwegingen. “Omdat ik geopereerd ga worden moet ik stoppen met roken. Ik heb veel positieve verhalen gehoord over afbouwen met hulp van de elektronische sigaret. Ik ga er nu mee beginnen. Navullen lijkt me zo'n gedoe dus ik ga eerst voor de wegwerp versie. Ook om even te proberen wat het effect is, daar ben ik wel nieuwsgierig naar.”

Overheid
Robert Heikoop van Tabakspeciaalzaak A-kerk bekijkt het van twee kanten. “Ik leef van de mensen die verslaafd zijn aan nicotine en door de elektronische sigaret mis ik zestig procent van mijn inkomsten. Maar het brengt ook iets positiefs want doordat je niet echt meer rookt, maar damp uitblaast, mis je de longklachten al.” 

Bangmakerij
Twintig procent van de rokers is gestopt door de elektronische sigaret. “Er is eigenlijk niet echt onderzoek gedaan door de professor. Het is zo makkelijk om even een paar potjes te halen en naar een laboratorium te brengen om te laten onderzoeken. Maar ze roepen gewoon maar wat, het is bangmakerij. Is er eindelijk een product op de markt, is er eindelijk een oplossing om zonder problemen van het roken af te komen, werken ze het tegen. Het is zo dom gedacht van de overheid. Ze zouden het eigenlijk moeten vergoeden en op die manier langzaam de tabak wegwerken, al zou dat voor mij niet goed zijn natuurlijk,” zegt Heikoop. 


Reageer via Facebook
Plaats je eigen winkelnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »