De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Niks nieuws kopen in oktober?

1 / 1
zoom out

GRONINGEN -

Kleding ruilen? Donderdagavond kun je terecht in de Openbare Bibliotheek aan de Boteringestraat. Vanaf zeven uur s’avonds organiseert de Little Green Dress hier een kledingruil. Past bij de maand oktober, omdat deze maand is uitgeroepen tot Buy Nothing New maand. Eén maand lang niets nieuws kopen, alleen het hoognodige zoals eten en verzorgingsproducten. En tweedehands. Leeft deze actie ook in Groningen?

Henk Smit vind het een belachelijk idee alleen maar tweedehandse spullen en het hoognodige te kopen. “Ik bepaal zelf wel wat ik wel of niet koop en wat ik nodig heb”. 

Blijven kopen
Janine van Erp: “Het helpt niet voor de economie. We moeten blijven kopen om eens uit deze crisis te komen. Niet overdreven veel, maar gewoon wat je wilt kopen”.

Shoppen
Er zijn ook mensen positief over, zo ook Ans Bijsterveld, zij vind het juist een leuk idee. “Zo ontdek je wat je veel gebruikt en wat je eigenlijk niet nodig hebt. Daarnaast kun je je uitgaven controleren.” Of ze het vol gaat houden weet ze niet. “Ik shop zo graag” noemt ze als reden.

Volhouden
Bij de wafelkraam, tussen de Grote Markt en de Vismarkt, vertellen Lianne en Erika dat ze veel shoppen maar wel een maandje kunnen minderen. “Ik kan het wel volhouden, het lijkt me niet zo moeilijk. Zo ontzettend veel geef ik nou ook weer niet uit”, zegt Lianne. Beiden kopen al regelmatig tweedehands kleren. “Ruilen lijkt me ook een leuk idee, dat je kledingstijlen van elkaar kunt matchen”, vertelt Erika enthousiast. 

Inspiratie
De actie is over komen waaien uit Australië. Irene Rompa en Kim van Dijk werden geïnspireerd tijdens een lezing van Paul Gilding, oud directeur van Greenpeace. Gilding sprak over 'an economy based on quality of life, not quantity of stuff', hoe hij zijn kinderen altijd ervaringen cadeau deed en hoe Buy Nothing New-Month in Australië voor veel discussie heeft gezorgd. 

San Francisco
“We werden zo immens geïnspireerd dat we op slag besloten het initiatief naar Nederland te halen. Dit jaar runt Kim van Dijk met name het geheel omdat ik in San Francisco woon, vorig jaar heb ik drie maanden vrij genomen om de campagne op te starten en op de kaart te zetten.”, zegt RompaReageer via Facebook
Plaats je eigen winkelnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »