De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Marco Agema (Friet van Piet) dankt prijs aan ouders en dochtertje

1 / 1
zoom out

GRONINGEN -

Zonder zijn vader zou Marco Agema nu geen prachtige snackbar aan de Meeuwerderweg hebben. Zonder zijn dochtertje zou hij nooit de duurzaamheidsprijs hebben gewonnen. Marco Agema dankt zijn succes dus aan zijn familie. Een bijzonder verhaal. 

“Ik kon vannacht niet meer slapen. Ik ben rond vijf uur van bed gegaan. De hele ochtend staat de telefoon al roodgloeiend. Heel veel media, maar ook bedrijven willen alles van me weten.” 

Beloning
Cafetaria Friet van Piet is 24e geworden in de Cafetaria Top 100 en is daarmee de beste van Groningen. Eigenaar Marco Agema is erg blij met deze titel. “We zijn erg blij, we werken nu twee á drie jaar op deze manier, dan is deze titel een mooie beloning voor ons werk.”

Trotse vader
Friet van Piet is een familiebedrijf dat al 37 jaar bestaat. Vader Piet runde de zaak en Marco, de jongste van de 3 zonen, nam het over. “Toen mijn vader het hoorde, was hij enorm trots. Hij heeft een zwaar jaar achter de rug, hij heeft kanker gehad, is inmiddels weer schoon en dan komt zo’n nieuwtje als dit op een mooi moment. Ook mijn broers zijn erg trots. De basis is gelegd door onze vader, maar ook moeder, ook al komt haar naam niet voor in Friet van Piet, ze heeft ook hard gewerkt.” 

Duurzaam
“Bij de geboorte van onze dochter in 2006, bedacht ik me: wat wil ik haar bieden? Waar leven we nu in, we gaan niet overal zuinig mee om. Vanaf dat moment ben ik op deze duurzame manier gaan werken.” 

Tasjes 
Eén van de duurzame oplossingen is het besparen op plastic tasjes. “We vragen onze klanten om een eigen tas mee te nemen. Van elke bespaarde tas geven we de waarde van een plastic tasje, twee cent, aan het Groninger Landschap.”

Opvoeding
Ook privé is Agema duurzaam bezig. “Mijn twee zoons van achttien en negentien pikken het ook op, ze werken hier parttime. Onze dochter van zeven proberen we ook zoveel mogelijk mee te geven in de opvoeding.” 

Easy Size
Vaak blijft er veel friet op het bord liggen omdat mensen snel vol zijn. “Dat is de reden van onze Easy Size porties. We hebben alle grote porties van de kaart gehaald. Het gebeurde te vaak dat er veel over bleef en we dat weg moesten gooien.”

Veggie Dag
Bezoekers worden ook geprikkeld om duurzaam en verantwoord te leven. “Zo hebben we op donderdag Veggiedag, dat komt uit België. Dan eten en verkopen we een dag geen vlees, maar vis of groente.” Ook is Agema bezig om alle producten te labelen. “Op één januari wil ik daar klaar mee zijn.”

Hip & Groen
Vorige week was Agema jarig en kreeg van zijn broers het boek; ‘Hip & Groen’. “In dat boek is te lezen hoe BN’ers en andere personen duurzaam proberen te leven. Ik heb contact met de schrijfster gezocht en nu zijn we aan het sparren, ze wil mijn verhaal ook vertellen.”


Reageer via Facebook
Plaats je eigen restaurantrecensie
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Meest bekeken restaurants
1 Bar Bodega Cervantes Menukaart  
Groningen
2 Osteria Da Vinci Menukaart  
Groningen
3 Restaurant Hemingway's Cuba Menukaart  
Groningen
4 Restaurant De Zevende Hemel Menukaart  
Groningen
5 Zondag Noorderplantsoen Menukaart  
Groningen
6 Bottega Toscana Boccaccio Menukaart  
Groningen
7 Restaurant De Biechtstoel Menukaart  
Groningen
8 Wereldrestaurant Wereld Geluk  
Groningen
9 Balkanrestaurant Macedonië Menukaart  
Groningen
10 Café Restaurant Moro Menukaart  
Groningen
Agenda

meer agenda »