De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

ASML investeert in toeleverancier Carl Zeiss

(Foto: ANP)
1 / 1
zoom out

VELDHOVEN - ASML neemt voor 1 miljard euro een belang van 24,9 procent in zijn toeleverancier Carl Zeiss SMT. Dat meldde de chipmachinefabrikant donderdag.

De sterkere band tussen beide bedrijven moet ASML verder op weg helpen bij de ontwikkeling van machines op basis van de nieuwe EUV-technologie, met name in de eerste jaren van het komende decennium. Het dochterbedrijf van de beroemde Duitse fabrikant van optische systemen Carl Zeiss is al jaren een leverancier van essentiële onderdelen voor ASML.

De komende jaren zijn bij Carl Zeiss SMT veel investeringen nodig in nieuwe systemen voor de EUV-machines die ASML ontwikkelt. Het bedrijf uit Veldhoven draagt daar in de komende zes jaar voor circa 760 miljoen euro aan bij. Een verdere uitruil van aandelen staat volgens beide bedrijven niet in de planning.

Klanten
ASML verwacht dat zijn klanten in 2018 hun eerste chips met behulp van EUV-machines kunnen afleveren. Daarbij word er momenteel hard gewerkt om ervoor te zorgen dat die machines ook geschikt raken voor de productie van grote hoeveelheden chips.

Met de investering in Carl Zeiss kijkt ASML echter al verder vooruit, stelde topman Peter Wennink. ,,We zien een lange en succesvolle toekomst voor EUV'', zei hij. ,,Met deze overeenkomst scheppen we de juiste voorwaarden voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie, zodat onze klanten zeker tot het eind van het volgende decennium baat hebben bij hun investeringen in EUV.''

Bron: ANP

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 03 november 2016


Reageer via Facebook
Plaats je eigen zakelijk nieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »